2011. június 5., vasárnap

Tavaszi zöldségraguleves zabpehelygombócokkal

A zöldségek, legyenek azok a natúr- reform- vegetáriánus vagy a mindent evők konyhájában mindenkinek a szines örömei közé tartoznak, különösen tavasszal. A régi magyar konyhában is az első helyen álltak a zöldségek és a gabonák, és jelentették a fő táplálékot. Ha valakinek egy szép zöldségtál megpillantásakor összefut a nyál a szájában az nem pusztán szimbolikus jelentésű. Fontos folyamat kezdete az emésztéshez. Együnk sokat és sokfélét. A változatosság nemcsak a szemet gyönyörködteti...

Hozzávalók:

1 kis fej karfiol, 5-6 brokkolirózsa, 2  zsenge sárgarépa, 1 zellerszár, 1/2 csokor petrezselyem, 1 piros húsú paprika, 1 csokor újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 marék zabpehely (én nagyon szeretem pld. a paradicsomlevesbe is), 1 tojás, 1-2 ek.  liszt, 2-3 ek. olivaolaj, őrölt bors, só, pár szál friss tárkony

A zöldségeket megtisztítom, rózsáira szedem a karfiolt, feldarabolom a zöldségeket, a paprikát kockára vágom. Az apróra vágott hagymát az olajban megdinsztelem, beleteszem a fokhagymát és a  zöldségeket. Pirítom addig amig előjön az elevenebb színe, sózom, borsozom, majd felöntöm vízzel (kb. 12 dl),  felforralom és főzöm még 6-8 percig. A karfiolból, répából pár darabot pépesre török botmixerrel és visszateszem a levesbe. Beleteszem az apróra vágott petrezselymet és a tárkonyt is és készre főzöm.
A gombócokhoz összekeverem a tojást, zabpelyhet, sót, borsot, és hagyom állni 10 percet. Ekkor beleszórok annyi lisztet, hogy a masszából könnyedén tudjak gombócokat formázni. Nem zubogó, hanem gyöngyözően forró sós vizben főzöm két percig, majd fedő alatt hagyom bedagadni. Tálaláskor a levesbe teszem.

2 megjegyzés:

  1. Lívia, ez nagyon guszta! A zabpehelygombóc meg igazán kuriózum. Ki fogom próbálni!:)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm amit írtál, örülök, hogy kipróbálod. Mi szeretjük a zabpelyhet, én a paradicsomlevesbe is ezt teszek.

    VálaszTörlés