2011. július 31., vasárnap

Csirkemell pirítva újkrumplis, zöldséges raguval


Ebbe az ételbe gombát is tettem, mert szeretjük. Talán ma már nem, de 20-30 évvel ezelőtt az étkezési gombák iránti érdeklődés nem volt olyan mint manapság. Ennek az volt az akadálya, hogy a gombás ételek receptjei kevéssé voltak ismertek. De talán az is oka volt, hogy sokan félnek a mérgezésektől - bár ettől ma is félünk. A közhasználatban csak néhány elkészítési mód vált szokássá, mint pld. a rántott gombafejek, gombapörkölt. Pedig a gombának még a zöldségféléknél is több felhasználási módja van. Húspótló tápláléknak is mondják, mert fehérjéi teljes értékűek amihez ugyan nehéz hozáférnünk a sejtfalának kitintartalma miatt, ezért nehezen is emészthető. De vékonyra szelve, apróra vágva, jól megrágva nem okoz problémát az egészséges emésztőrendszerünknek. 20-25 dkg-nál nem szabad egyszerre többet enni. Cukorbetegek diétájában is alkalmazható a gombafogyasztás, mert a szénhidrátok és zsírok szempontjából a gomba a növényi tápanyagokkal egyezik meg. A csiperke termesztett faja különösen alkalmas a rendszeres fogyókúrához, mert egész évben rendelkezésünkre áll. A vadon termő csiperkék illatosabbak, zamatosabbak és ingyen teremnek, de aki nem ismeri az általa gyüjtött gomba főbb jellemzőit, vizsgáltassa be.
Készülhet belőle gombaleves, gombamártás, töltött gomba, gombás tojásételek, gombás tésztaételek, rakott gomba, eltehetjük sóban, aszalhatjuk stb.

Hozzávaló: 4 adag

80 dkg csirkemellfilé (lehet pulyka is), 80 dkg újkrumpli, 20 dkg csiperkegomba, 15 dkg füstölt szalonna, 2 piros színű paprika, 4 szál zöldhagyma, 1 csokor petrezselyem, őrölt bors, só 4 dl olaj
A csirkemellfilét megmosom, leszárítom és kockára vágom. A gomba héját lehúzom, és a szárának a végét levágom, megmosom, leszárítom és vékonyra felszeletelem. A pirospaprikát kockára vágom. A zöldhagymát karikára vágom. A krumlit kockára vágom.
A szalonnát apró kockákra vágom és kisütöm beleteszem a csirkehúst és fehéredésig sütöm. Rászórom a csiperkét, paprikát zöldhagymát és összepirítom közben sóval, borssal ízesitem. (Ha a hús nem puhulna meg a pirítás alatt, akkor nagyon pici vizzel párolom és zsírjára sütöm), és beleszórom az apróra vágott petrezselymet is. A krumlit az olajban pirosra sütöm, és lecsepegtetve a csirkeragura szedem, jól összeforgatom és forrón tálalom.

2 megjegyzés: