2012. január 29., vasárnap

Sertéskocsonya


A kocsonyafőzésnek egy a lényege, és ez hazánk minden táján és konyháján ugyanaz, hogy legyen bőséges kötőszövet és ezzel kollagén is a belevalók között, mert különben nem lesz kocsonyás a kocsonya.
Ez a hagyományos téli eledelünk maga a megtestesült finomság, pedig a disznó kevésbé nemes részeiből van (fej, farok, köröm, börke és a csülök, ha húsosat akarunk). Kocsonyát már a 15. században is készítettek Magyarországon. Az első magyar nyelven kiadott szakácskönyvben (Tótfalusi Kiss Miklós Szakácsmesterségnek könyvetskéje, 1698) is szerepel Hideg étek néven.
Nem nehéz elkészíteni, de időigényes.

Hozzávalók: 6-8 tányér/tálka

4 db köröm hsszában kettévágva majd félbe, 1 farok, 1 nyers bőrös csülök kb. 6 cm vastag szeletekre vágva (a csontjával együtt) börke, 1 nagy fej vöröshagyma, 10 gerezd fokhagya, 1 ek. só, 16 szem egész bors, 2-3 sárgarépa, 1-2 fehérrépa, 1 babérlevél, 1 db cseresznyepaprika, (ha szeretik a csípőset) 4-5 liter víz (amenyi ellepi a húst, ez kb. annyi, de függ a fazék méretétől)

A kocsonyahúst alaposan megmosom forró vízben, ha szükséges kapargatom, perzselem. A zöldségeket, hagymákat megpucolom. Nagy fazékba teszem és amikor felforr leszedem a habját, ezt többször is megismétlem. (de le is önthetjük az első levét). Beleteszem félbevágva a zöldséget, hagymákat, fűszereket, sót, és közepes lángon főzöm. A habot még így is az elején leszedem ha keletkezne, így tiszta lesz a kocsonya. Fedő nélkül főzöm. Utólag már nem szabad vizet önteni hozzá. Akkor van vége a főzésnek, ha a húsok leválnak a csontról. Ekkor dermesztő próbát végzek, egy evőkanálnyi levet kis tányérba teszek, hideg helyre teszem és ha perceken belül megköt,  akkor jó. A léből kiszedem a húsokat, zöldséget (az utóbbit már korábban is lehet, mert hamar megfő). A levet átszűröm, és ezt is kis időre lehet hideg helyre tenni és úgy leszedni a zsírját. A húsokat, körmöt darabolom, kicsontozom, és igazságosan elosztom a tányérokba. Mindegyikben legyen hús, bőr, zsírosabb rész. A levet elosztom a tányérokba, hogy ellepje a bőrt, húst. A tányérokat fóliával letakarom, de ha tálka, akkor van fedele és azzal zárom, és hideg helyre teszem. Adhatunk mellé a kenyéren kívül ecetet vagy citromlevet, lilahagymát, borsot, pirospaprikát.

10 megjegyzés:

  1. Imádom a kocsonyát. Pont úgy néz ki, mint amit anyukám készített régebben. Mostanában már nem. Úgy megennék egy fél tányérral most, jó ecetesen:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Készítsél gyorsan kedves Emi vagy az anyukádat bird rá, hogy készítsen, ha annyira szereted.

      Törlés
  2. De fura volt olvasni, hogy "legyen bőséges kötőszövet és ezzel kollagén". Hát sok minden eszembe jut kocsonyafőzés vagy kocsonyaevés közben, de ezek a szavak eddig még soha nem ötlöttek fel bennem :D.
    Én is nemrégen főztem, de csak fogyasztás előtt zsírtalanítottam, ezért nem volt olyan szép, mint szerettem volna. De azért nagyon finom volt :)! A Tied is az lehetett :)!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Maria, miért fura? Eddig nem gondoltál arra, hogy mitől ragad, áll össze a leve? A kollagén görög eredetű szó, ragasztót jelent. Egy fehérje, amely összeragasztja a sejtek részeit, a bőrben, csontokban stb. levő testünket összetartó ragasztóanyag. Az állatokban is ugyan így megtalálható. Tehát fontos, hogy ebből és nem csak tisztán húsból álljon a kocsonya, mert az nem lesz kocsonya. Ezt szokták pótolni zselatinnal, ha valaki nem tudja jól elkészíteni a kocsonyát.
    A Te kocsonyád is biztos finom volt, láttam a blogodban és jól is nézett ki.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon hasonlóan készítem, Karácsonykor készült egy nagy adag, de ezt látva most újra ennék egy tálnyit :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy hasonlóan készíted, és biztos, hogy szereted is, akkor már csak megint el kell készítened.

      Törlés
    2. Az a gond , hogy én szeretem , a család pedig nem . Keveset főzni meg nemtudok.

      Törlés
    3. Hát igen, ebből pedig keveset nem lehet vagy nem érdemes készíteni. Nálunk meg a férjem szereti jobban és a 6-8 tányérból hatot ő eszik meg.

      Törlés
  5. Imádjuk a kocsonyát!:) Két hete főztem, de a fiaim már kérdezték, mikor főzök legközelebb?:)
    Lívia, a kocsonyád nagyon ínycsiklandozó!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk csak a férjem imádja, én csak eszek belőle legfeljebb egyszer, ezért az ő kedvéért készítem, és így majdnem az összeset ő eszi meg. Köszönöm, hogy inycsiklandozónak látod.

      Törlés