2011. február 13., vasárnap

Töpörtyü


Aki nem akar a készítésével bajlódni vásárolhat készen is azoktól, akik disznóságokat árulnak. De szerintem finomabb az, amit magunk készítünk, bár ez egy kicsit macerás, és óvatosan kell végezni, mert a forró zsír balesetet okozhat.

Hozzávalók:

1 kg zsírszalonna amiben és amin van egy kis húscsík,

A szalonnát egyforma kockákra vágom - ez azért fontos, mert a kisebbek megégnek. Az edényt nem teszem tele, hogy könnyen kavarhassam. Akkor van kész, ha a tepertő világos, szemleszínű, a zsír pedig átlátszó, aranysárga, tiszta. Úgy ellenőrzöm, hogy a zsír jól kisült, hogy az edény oldalához nyomom a töpörtyöt, és ha nem sistereg, akkor nincs benne zsír.
El kell találni a zsír olvadáspontját, mert ha túlsütjük, akkor hamar avasodik, ha kevéssé sül ki akkor pedig könnyen romlik.
Ha kész leszűröm a zsírt és a mennyiségtől függően ezután teszem kis bödönbe vagy zománcos edénybe amit nyitva tartok amig kihül a zsír. A töpörtyüt a szűrőben merőkanállal kinyomkodom, így tartalmasabb lesz, de burgonytörőn keresztül is jól kipréselhető.. A leszűréskor visszamaradt törmeléket, morzsát felhasználom töpörtyűspogácsának.
Nem azért van, hogy sokáig eltartsuk, de ha üvegbe teszem, és lekötöm, akkor sokáig eltartható. Megsózva még jobb eltartani, mert így nem avasodik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése