2011. február 13., vasárnap

Bálint-napi menyegző


Az utóbbi 20 évben vált nálunk is szokássá a Valentin-nap ünneplése, és került a figyelem a nálunk Bálintként ismert névnap a szokásostól eltérő ünneplésere. Pedig a Bálint naphoz - ami február 14. - nekünk magyaroknak nagyon sok kedves szokása  hagyománya  fűződik.

"Szent Bálint hideg, szeles ünnepe bő termés jele" mondták dédapáink Bálint napján. De azt is megfigyelték, ha a vadgalambok visszatértek, tudták, közel a tavasz. De az is régi népi megfigyelés, hogy " A verebek Bálintkor választanak párt" vélekedtek dédanyáink. Megfigyelték, hogy a madarak Szent Bálintkor kezdenek a fészekrakáshoz, ezért úgy gondolták, a verebek az ünnepen tartják a lakodalmukat, mert a szerelmesek és nyavajatörősök patrónusa oltalmazza őket.
Ha nem havazott, sokan akkor is utat söpörtek az udvarnak azon a részén, ahol megpihenhettek az ég madarai: gabonával, aszalt gyümölccsel etették őket, hogy ne okozzanak majd kárt. Nem feledkeztek meg az aprójószágról sem: szenteltvizet öntöttek a szárnyasok itatójába, hogy egészségesek legyenek.
A szerelmesek egymással voltak elfoglalva a madármenyegzős napon. A jegyesek, a fiatal házasok felettébb bíztak védőszentjük oltalmában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése