2011. március 24., csütörtök

Csirkebecsinált


A régi magyar konyhának van egy olyan étele, amelynek a neve az elmúlt száz évben kissé mulatságos hangzású volt. Szoktam is rajta viccelődni, hogy Mit csinált? Becsinált. Ezért a mai konyhánkban már ezt a kedvelt ételt nem becsináltnak mondjuk, hanem a jól hangzó franciás ragunak. A kettő ugyanaz, apróra vágott húsból, zöldségekből világos sűrítéssel készült egytálétel. A nehéz ételek között a becsináltak feleltek meg a diétás követelményeknek. Köretnek rendszerint rizst adtak hozzá.

Hozzávalók:

80 dkg csirkehús  (felsőcomb,alsócomb, szárny, nyak, máj, zúza, szív) 8+2 dkg vaj, 5 dkg liszt (durum), 40 dkg vegyes zöldség, só, törött bors, 1 csokor zöldpetrezselyem, 2 dl tejszín

A darabokra vágott csirkehúst a megtisztított és apró kockákra vágott zöldségekkel a vajon megpirítom. Ezután vízzel feleresztem, sózom, borsozom.
A 2 dkg vajban a lisztet gyengén megpirítom beleteszem az apróra vágott petrezselyem felét és feleresztem vízzel, és jól felforralom majd a tejszint is beleteszem, de ezzel már nem forralom.
A rizst sós vízben megfőzöm (hasonlóan a gyors rizshez csak nem zacskóban) leszűröm, finoman összekeverem kevés vajjal vagy olajjal és a maradék petrezselyemmel. A rizst formázom. A zöldséges húst tálalom a ráöntött tejszínes sűritménnyel és a rizzsel.

1 megjegyzés:

  1. Szia!!
    Én adni szeretnék "Egy jó szót" mivel sokat olvasgatom az oldalad és invitálni Eszter játékába!!
    Katt ide!

    http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

    VálaszTörlés