2011. május 26., csütörtök

Avokádókrém (vagy dip) macesz lapokkal


A nálunk legkönnyebben beszerezhető trópusi zöldségféle az avokádó. Amikor én először találkoztam vele itt nálunk, akkor még sokan idegenkedtek tőle, talán mert gyümölcsnek hitték és csalódtak benne, hogy ez bizony nem az. Jóllehet fán terem, s többnyire nyersen fogyasztjuk, mint a gyümölcsöket, mégsem köztük van a helye az étlapon, hanem az előételek, saláták között. Selymesen krémes, vajszerű, aromás, pikáns termés húsa ízében a dióra emlékeztet zöldessárga színű. Ragyogóan érvényesül például halak mellett. Közép-Amerikából származik, kis termetű örökzöld fa. Körte alakú, és sötétzöld szívós héj borítja, de van fekete héjú is, és óriási csonthéjas a magja. Rendkivül nagy a tápértéke a nagy mennyiségű fehérje tartalma miatt, de van benne A-, B-, E-. és C-vitamin is. Értékes kulturnövény, bár a termő helyén olyan közönséges zöldségféle, mint nálunk a burgonya.
Finom és különleges vendégváró dipek, fűszeres mártások készíthetők belőle amibe különböző sós süteményeket (ropit, abonettet, burgonyaszirmot stb.)  belemártogathatunk. 

Hozzávalók:

1 nagy,  érett avokádó (héjából kikanalazva) 10 dkg krémsajt vagy tejföl, 5 dkg majonéz, 1/2 tk. csipős paprika, 1 fej apróra vágott hagyma, vagy újhagyma, 1 db reszelt fokhagymagerezd, 2 tk. citromlé, só

Az avokádó húsát villával pépesre töröm, és beleteszem a fenti hozzávalókat. Jól összedolgozom és egy órára beszem a hűtőbe. Tálkákba tehetjük, hogy minden vendégnek jusson belőle. Én most macesz lapokat tettem mellé amit mártogathatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése