2011. május 28., szombat

Fagylaltos-mentás eperkrémleves


Már lassan vége van a májusnak, amely a legszebb hónap, de nincs vége, sőt kezdődik vagy folytatódik a gyümölcsleves-főzés. Roskadoznak a piaci pultok a szezonális és az egyéb gyümölcsöktől, ideje, hogy nekilássunk és rendesen tele együk magunkat a gyümölcsökkel - de a zöldségekkel, salátákkal is. Mindenkinek jól jön az extra adag vitamin.

Hozzávalók: 2 adag

30 dkg eper, 1-1 gombóc vanília- és citromízű fagylalt, 4 dl tej, 1-2 ek. porcukor vagy fruktozum, 2 cl Triple sec, (ez el is maradhat, ha gyerekek is esznek belőle) habtejszín, mentalevelek (kb. 10 db)

Az epret megmosom, leszárítom, 2 db-ot meghagyok a tálaláshoz. A többit turmixgépbe teszem, öntök rá tejet, a cukrot, Triple secet. Beleteszem a fagylaltgombócokat (amit készíthetünk mi magunk vagy cukrászdából vásárolt is lehet, sőt, talán ez a gyakoribb), és végül a mentaleveleket.  Turmixolom 1-2 percig amig egynemű nem lesz, mert krémesnek kelle lennie. A tejszínhabot kézi mixerrel felverem és tálalásnál  a krémlevesbe kanalazom, díszítem eperrel mentával.

2 megjegyzés: