2011. május 18., szerda

Fűszeres túrókrém héjában fött krumplival, salátaágyon


A tejtermékek közül a túró az egyik kedvencem, nagyon sokféle étel készíthető belőle. Szoktam készíteni túrót házilag is, ami nagyon egyszerű. Erre akkor kerül sor ha hagyom a tejet megsavanyodni vagy ha olyat "sikerül" venni, aminek a felhasználhatósága még nem járt le, de ennek ellenére megsavanyodik, - nálam ez sem vész kárba.  A túró rendkivül könnyen emészthető, ezért felbecsülhetetlen szerepe van a gyógyításban, külünösen a májproblémákkal küzdő emberek esetén. Kitűnő alapanyag azok számára is akik fogyókúráznak, mert alacsony a zsír- és energiatartalma, viszont sok benne a fehérje, foszfor, kálcium, ezért viszont nagyon laktató.

Hozzávalók:

25 dkg tehéntúró, 4-6 db nagyobb db burgonya, 2 ek. tejföl, 2 tk. olivaolaj, 4 szál újhagyma, 1 csokor snidling, (de petrezselyem is jó vagy zsálya, ez ízlés dolga, de mi a snidlinggel találjuk a legjobbnak) só, bors, pár levél egy fejes salátából 
(szoktam vegyesen használni még hozzá a radicchio salátát, amely eredeti olasz és márványsalátának is nevezik a bordó- sötétlila fehér erezetes levelei miatt. Feje hasonlóan tömör, mint a jégsalátáé, ugyan olyan roppanós is és kissé pikánsan kesernyés ízű)

A burgonyát a héjában megfőzöm, hagyom kicsit hűlni, majd lehúzom a héját és félbe vágom. A hagymát, snidlinget apróra vágom. A salátát megmosom és leszárítom. A túrót összetöröm és belekeverem a hagymákat, borsot, sót, tejfölt olivaolajat és jól összekeverem. A salátára kanalazom és mellé teszem a burgonyákat.
Kitűnő előétel és könnyű vacsora.

2 megjegyzés: