2011. május 17., kedd

Lecsó galuskával



A paprika és a paradicsom mindig nyerő páros. Kevés olyan zöldség van, amely olyan sokféleképpen használható fel, mint a paprika és a paradicsom. A magyar konyhában, így az én konyhámban is a legkedveltebbek közé tartozik.
A paradicsom Amerika felfedezése után jelent meg nálunk Európában. Az új földrészen járt tengerészek először hazájukba Spanyolországba hozták el, majd innen Portugálián és Itálián át indult Európa többi tájaira. Manapság már elképzelhetetlen az egészséges étkezés nélküle, legyen az a finom lecsó és sok más étel képében. Egész évben elérhető, de  a nyár végén a napérlelte szabadföldi paradicsom az igazán finom.
A paprikát meg különösen jellegzetesen magyar növénynek tartjuk és tartják szerte a világban, különösen az ide látogató külföldiek, és keresik a "gulasch, paprikasch" ételeket.
De a paprika sem ősi magyar növény. Őshazája Mexikó, innen jutott el Amerika melegebb éghajlatú országaiba, majd az Újvilág felfedezése után Európába és Ázsiába. Spanyolországban már 1493-ban feljegyezték, hogy Kolombusz olyan borsot hozott magával, amely csípősebb a kaukázusinál. Magyarországon valószínűleg Széchy Mária (1610-1679) Wesselényi Ferenc gróf felesége honosította meg, de hosszú idő kellett a folyamatos termesztéséhez, ami a 18. század közepén indult el. Annyira meghonosodott nálunk, hogy még a kalocsai népművészet motívumai közé is bekerült. Amikor én a mézeskalács szívekre kalocsai motívumokat írókázok, én is használom a paprika motívumot.

Hozzávalók:

1 üveg natur lecsó (itt az általam eltett),  1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 4 ek. olaj vagy 4 dkg zsír, 4 pár debreceni,  1 csapott ek. pirospaprika, só, bors, 1 tk. morzsolt bazsalikom (tehetünk bele friss csöves zöldpaprikát, hogy kissé csípős legyen és 1 paradicsomot is)
a galuskához: 30 dkg liszt, 1 tojás, 3 ek. olaj, 1/2 dl tej, só, víz

A vöröshagymát apróra vágom  a zöldpaprikából pár karikát vágok, és a zsírban megdinsztelem, beleteszem az próra vágott  fokhagymát, pirospaprikát a friss paradicsomot feldarabolva, a sózom, borsozom, rászórom a bazsalikomot is,  kicsit összepárolom és ráöntöm a lecsót. A tetejére teszem a félbevágott kolbászokat, és takarékon összepárolom, hiszen az üveges lecsom már nem nyers.
A galuskához a hozzávalókat összekeverem annyi vízzel, hogy se túl lágy se kemény ne legyen. Forró sós vízbe szaggatom és kevés olajban megforgatom és a lecsó mellé teszem.
(készülhet mellé rizs is, keverhetünk bele felvert tojást, ki hogyan szereti, mi galuskával)

2 megjegyzés:

  1. A családom egyik kedvence a lecsó. Nagyon guszta.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a megjegyzésed, mi is szeretjük, különösen ha itt a szezonja, és kapható már szabadföldi paprika, paradicsom.

    VálaszTörlés