2011. május 22., vasárnap

Szamócaturmix


Csokonai Vitéz Mihály
 A szamóca című verséből az utolsó vesszakot idézve kezdem ezt a bejegyzésem, mert a költőnél nincs senki aki szebben dícsérné ezt a csodálatos kis gyümölcsöt.

"Kedves szamóca! téged
Én,- az isteneknek
S az istenasszonyoknak
Tennélek asztalára
Sőt csak beszélni tudnál
És csókot adni, mindjárt
Hasonlatos lehetnél
A LILLA ajakához."

A tavasz első gyümölcse a szamóca és a legegészségesebb is. Mivel imádjuk, így nagy boldogság amikor megjelenik a piacon. Mindig megfogadom, hogy amit csak lehet belőle készíteni azt mind elkészítem. De amikor ott van a konyhámban az egy tál szamóca akkor nem bírok ellenállni neki és natur befalom - na nem egyszerre. De szerintem így a legjobb. Könnyen voltam amig a kertünkben termesztettük, mert frissen szedve csodálatos, és vegyszermentes volt, de vásárolni igen drága. A sokféle ételből ami készíthető belőle, végül marad valamilyen szamócás sütemény, szamócakrémleves, szamócaturmix, nem véletlen, mert ezeket nagyon szeretjük.
Sok embert nem érdekel, ezért nem kezdek hosszas botanikai leírásba, de annyit elmondanék, hogy Bálint gazda leírta és elmondta sokszor, hogy a kertészszakma szamócának nevezi de sajnos a botanikai indokoltsága ellenére sem hajlandó elfogadni a közvélemény, és a piacon változatlanul eper néven árulják. Pedig az eper egészen más, van fekete és fehér és ezek fákon teremnek. Nekünk is volt fehér termésű eperfánk.
A mérsékelt klímájú földrészeken mindenhol megterem. Az erdeinkben, tisztásainkon van erdei szamóca is. A nagy gyümölcsű fajták Észak-, illetve Dél-Amerikából származnak.A gyömölcsből kiváló dzsem, gyümölcslé, fagylalt, bólé, leves, sütemény  stb. készíthető.

Hozzávalók: 2 adaghoz

20 dkg szamóca, 4 dl joghurt vagy tej,  1 dl tejszín, 4  tk. diabetikus méz, 1 ek citromlé

A turmixitalok elkészítésénél nincs szabály, soha ne kövessék szigorúan a recept leírást, mert bátran mindenki a saját ízlésének megfelelően a legkülönbözőbb italokat találhatja ki.
Elkészítésükhöz egyetlen eszköz elengedhetetlen, a turmixgép.
A megmosott, leszárított szamócát feldarabolom, beleteszem a gépbe, majd a többi hozzávalót is és 1-2 percig turmixolom, krémszerűnek kell lennie. Aki nem találja elég édesnek, tegyen még bele mézet vagy folyékony édesítőt, esetleg fruktozt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése