2011. május 31., kedd

Zöldséges pirítós


A szendvicsek és a pirítósok nagyon változatosak és mindegyik a gyors ennivalók közé tartoznak. Angol eredetűek, maga a szendvics és a toast (toszt, azaz a pirítós is. Története is van, az angol John Montagu a negyedik aerl of Sandwich szenvedélyesen szeretett kártyázni, amit még az étkezés miatt sem akart abbahagyni. Inasa találta ki, hogy félbehajtott kenyér közé tett húst vagy egyéb finomságot, hogy még evőeszközt se kelljen használnia a gazdájának. Ezután ez a szendvics nagyon népszerű lett, és hamar el is terjedt. Azóta már sokféle és korszerű változatok is vannak, és szépen díszítettek. Van csukott és nyitott változata. Amikor angliában jártam - többször is - sok szendvicst és pirítóst ettem. A kenyerük az nagyon nem olyan mint a miénk, nem a mi ízvilágunk. A szendvics háromszög alakú, a pirítós már szeletelt, és elég unalmas mert vajasan narancsdzsemmel megkenve eszik. Finom csak éppen nem mindig. De nekünk is van specialításunk a téliszalámis szendvics, amire méltán lehetünk büszkék. A krémek közül népszerű a körözöttünk. Kitalálhatunk még számtalan változatot, pld. ehhez hasonlót,  amit én kreáltam.

Hozzávalók: 2 szelet/adag

4 szelet ízlésünk szerinti kenyér, 2 szál sárgarépa, 30 dkg zöldborsó (friss, de mirelít is jó), 4 gerezd fokhagyma, 4 szál újhagyma, 1 piros húsú paprika, 1 hegyes csípős zöldpaprika, 3 ek. olaj, 1 kk. kurkuma, 1 dl száraz fehérbor, só, bors

A zöldségeket megtisztítom a répát nagylyukú reszelőn lereszelem, az újhagymát karikára a fokhagymát apróra, a piros húsú paprikát kockára a zöldpaprikát karikára vágom. Az olajban a hagymát kissé dinsztelem, beleteszem a fokhagymát, piros húsú paprikát és pár karikát a csipős zöldpaprikából, pár percig dinsztelem és ráteszem a sárgarépát, és a zöldborsót is. Rászórom a kurkumát, sót, borsot, felöntöm a borral és fedő alatt puhulásig párolom (kb. 15 perc).  Zsírjára sütöm és a felét botmixerrel összetöröm és visszateszem a többihez. A kenyereket megpirítom mindkét oldalukon és a keveréket elosztom rajtuk. Díszítem a paprika karikákkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése