2011. június 11., szombat
Kapros kelkáposzta-főzelék sült hússal
Lehet, hogy nem hálás feladat kelkáposztából készült ételt betenni a receptek közé, mert az a tapasztalatom, hogy ez a növény a kevéssé szeretettek között van. Én nem értek egyet az "össznépi" elutasítással, mert lehet belőle korszerű, ízletes ételeket készíteni. Táplálkozási értéke is magasabb a népszerűbb fejeskáposztáénál.
Lippai János az első magyar kertészeti könyv a Posoni kert írója humoros írását idézem a könyvből:
"Nem versengek itt híjába a Káposztának nevéről, honnan hívatik annak Magyarul, noha némelyek arra akarják vonni, hogy az első feltalálóját ennek a fűnek Kápnak hívták: ezért attul volna eredete, mintha Káposzta annyit tenne, mint Káp hozta."
A kelkáposzta Savoyából vagy annak környékéről származik ezért olaszkáposzta néven emlegetik a régi irodalmi források.
Hozzávalók:
1 kg új kelkáposzta, 60 dkg újburgonya, 2 ek. olaj vagy 3 dkg libazsír, 3 dkg liszt (vagy a burgonyából pár szemet lereszelhetünk és ez sűríti, és ha a kelkáposzta félig megfött hozzávegyítjük, ez a korszerűbb változat), 4 szál újhagyma, 4 gerezd fokhagyma, fél csokor kapor, 1 kk. majoránna, só, 1 dl tejföl, 60 dkg sertéslapocka (gömbölyű, szelhető része), bors, pici kömény, 1 dl olaj
A káposztát vízsugárral megmosom, félbevágom torzsáját kivágom és szélesebb szeletekre vágom. A burgonyát megtisztítom és kockára vágom. A káposztát sós vízben, ami éppen ellepi felteszem főni. Ha félig puha hozzáteszem a burgonyát is. Beleteszem a hagyma felét apróra vágva a fokhagymát, borsot, majorannát és az apróra vágott kaprot is. A zsírban kicsit megfuttatom a lisztet, beleteszem a hagyma maradékot is kicsit összedinsztelem, és ha már minden majdnem puha besűrítem vele a főzeléket, és pár percig még főzöm. Beletehetjük a tejfölt is, de tálaláskor rá is tehetjük. Én egyik változatot sem szeretem, de ha valaki a reszelt burgonyával sűrít, akkor abba jó.
A húst megmosom, leszárítom és a forró olajban minden oldalát lepirítom, beleteszek 2 gerezd apróra vágott fokhagymát, megszórom sóval, borssal, köménnyel és pici vizet aláöntve fedő alatt párolom. Többször öntök alá kevés vizet végül zsírjára sütöm és 10 perc várakozás után felszeletelem.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése