2011. június 11., szombat

Kapros kelkáposzta-főzelék sült hússal


Lehet, hogy nem hálás feladat kelkáposztából készült ételt betenni a receptek közé, mert az a tapasztalatom, hogy ez  a növény a kevéssé szeretettek között van. Én nem értek egyet az "össznépi" elutasítással, mert lehet belőle korszerű, ízletes ételeket készíteni. Táplálkozási értéke is magasabb a népszerűbb fejeskáposztáénál.
Lippai János az első magyar kertészeti könyv a Posoni kert írója humoros írását idézem a könyvből:
"Nem versengek itt híjába a Káposztának nevéről, honnan hívatik annak Magyarul, noha némelyek arra akarják vonni, hogy az első feltalálóját ennek a fűnek Kápnak hívták: ezért attul volna eredete, mintha Káposzta annyit tenne, mint Káp hozta."
A kelkáposzta Savoyából vagy annak környékéről származik ezért olaszkáposzta néven emlegetik a régi irodalmi források.

Hozzávalók:

1 kg új kelkáposzta, 60 dkg újburgonya, 2 ek. olaj vagy 3 dkg libazsír, 3 dkg liszt (vagy a burgonyából pár szemet lereszelhetünk és ez sűríti, és ha a kelkáposzta félig megfött hozzávegyítjük, ez a korszerűbb változat), 4 szál újhagyma, 4 gerezd fokhagyma, fél csokor kapor, 1 kk. majoránna, só, 1 dl tejföl, 60 dkg sertéslapocka (gömbölyű, szelhető része), bors, pici kömény, 1 dl olaj

A káposztát vízsugárral megmosom, félbevágom torzsáját kivágom és szélesebb szeletekre vágom. A burgonyát megtisztítom és kockára vágom. A káposztát sós vízben, ami éppen ellepi felteszem főni. Ha félig puha hozzáteszem a burgonyát is. Beleteszem a hagyma felét apróra vágva a fokhagymát,  borsot, majorannát  és az apróra vágott kaprot is. A zsírban kicsit megfuttatom a lisztet, beleteszem a hagyma maradékot is kicsit összedinsztelem, és ha már minden majdnem puha besűrítem vele a főzeléket, és pár percig még főzöm. Beletehetjük a tejfölt is, de tálaláskor rá is tehetjük. Én egyik változatot sem szeretem, de ha valaki a reszelt burgonyával sűrít, akkor abba jó.
A húst megmosom, leszárítom és a forró olajban minden oldalát lepirítom, beleteszek 2 gerezd apróra vágott fokhagymát, megszórom sóval, borssal, köménnyel és pici vizet aláöntve fedő alatt párolom. Többször öntök alá kevés vizet végül zsírjára sütöm és 10 perc várakozás után felszeletelem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése