2011. június 8., szerda

Marhapörkölt burgonyával


Ebben az ételben semmi különleges nincs, de mi nem is szeretjük a "flancos", ízvilágunktól távoleső, nagy tányéron nagyítóval keresendő ételeket, és ezekről áradozni, mint ahogy a gasztrosznobok teszik. Ez egy egyszerő marhapörkölt amit minden magyar ember - a húst szeretők - igen kedvelnek. Ennek az alapanyagaiért nem kell bejárnom "tolnát-boronát" .
Nekünk mindig van hozzá étvágyunk, tavasz ide vagy oda.  Aki unalmasnak tartja biztos, hogy átsiklik a bejegyzésem felett, de aki szereti, neki jó étvágyat kívánok, hozzá ha elkészíti.

Hozzávalók:

60 dkg marhalábszár, 2 ek. olaj vagy 3 dkg zsír, 1 fej főzőhagyma (hogy valami friss is legyen benne), 1 gerezd fokhagyma (van ebből is új), 1 csapott ek. pirospaprika, 1 paradicsom, 1 csöves paprika (ha nagyon csípős, akkor csak egy pár karika), só, bors 1 dl vörösbor, 1 kg újburgonya

A húst megtisztítom, megmosom és nagyobb kockákra vágom. A hagymát, fokhagymát apróra vágom, és a hagymát a karikára vágott zöldpaprikát megfonnyasztom benne, beleteszem a fokhagymát egy pillanat alatt megkapatom hozzáteszem a pirospaprikát és azonnal hozzáadom a húst is. Pár percig kevergetem, hogy a hús minden oldalról átsüljön. Beleteszem a kockára vágott paradicsomot is, sózom, borsozom és még tovább píritom. Felöntöm a borral és fedő alatt párolom. Később vizet is öntök alá, de mindig csak keveset, mert nem főtt húsnak kell lennie, , mert a pörkölt rövid lében párolt hús. Ha a vizet elfőtte és már majdnem puha, zsírjára sütöm, lepirítom és megint kevés vízzel teljesen puhára főzöm.
Főtt burgonya illik hozzá, de lehet galuska, rizs vagy makaróni is.

2 megjegyzés: