2011. június 10., péntek

Cseresznyés rétestortácska


Végre itt van a cseresznye szezonja is, készíthetjük a sokféle sütit, gyümölcslevest, befőttet stb. Imádjuk ezt a gyümölcsöt is. Amikor kertünk volt megcsodálhattam a virágzó cseresznyefát, amely csodálatos a roskadozó virágok alatt, és közben hallani a méhek halk zsongását, ahogy gyűjtik a nektárt és virágport. Ritka szép látvány. A japánok, akik minden szépség iránt nagyon fogékonyak, nem csoda, hogy a cseresznyevirágzással ünneplik a tavasz érkezését.

                                                     Cseresznyefa a
                                                     kertemből                                                    

Vadon már régóta él a cseresznyefa erdeinkben Nyugat-Szibériától Angliáig, de a kerti változatát a lakomáiról hirhedt Lucullusnak köszönhetjük. Ő hozatott a pontuszi Kerasuntból egy kiváló cseresznyefajtát Itáliába. Nálunk a 16. században vált kedveltté, és azóta sok finom fajta van már a kertekben.

Hozzávalók: 1 tortácska/ adag

16 szem cseresznye kell egy tortácskához, 2 réteslap, amiből 8 korongot kiszúrunk kb. (8-10 cm átmérő),  citrom reszelt héja (nem mind kell ehhez az adaghoz) 1 dl tejszín, porcukor vagy frukzozum, 2 szál citromfű
Ebből mindenki kiszámíthatja, hogy mennyi kell akkor ha 3-4 vagy 6 adag kell.

A cseresznyét megmosom, lecsepegtetem, és kimagozom, de úgy, hogy ne váljon ketté. Megszórom egy kis citromhéjjal, és letakarva állni hagyom kis ideig. (pici rumot is önthetünk rá, ha nem eszik belőle gyerek) Közben a réteslapokat kiszúrom nagy fánk szaggatóval és a lapokat 180 fokos sütőben néhány perc alatt pirosra sütöm. A tejszínt a
nagyon finomra vágott citromfűvel és a cukorral kemény habbá verem és 1 órára a hűtőbe teszem. Amikor a réteslapok kihűltek kettő lapra nyomok 5 habot, közéjük pedig 5 csersznyét teszek, és ezt megismétlem még kétszer. A tetejére is habot nyomok és egy cseresznye kerül. Díszítem citromfűvel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése