2011. július 22., péntek

Láng György (George Lang) 1924-2011


George Lang, a világhírű vendéglátóipari szakember, szakíró, vendéglős és tanácsadó 2011. július 5-én 87 éves korában elhunyt New Yorkban. Halálát felesége erősítette meg, és elmondta, hogy Alzheimer-kórban szenvedett.
Magyarországon született és tanult. Konyhaművészeti pályafutását a világ legkiválóbb éttermeinek konyháján kezdte. Az a mondás járta róla, hogy ő az az "ember, aki éttermeket talál föl". Elsőszámú nemzetközi szakértője volt a konyhaművészet ügyeinek. Már az 50-es években a legendás C.C. Philippe munkatársa volt, a 60-as években pedig a híres New York-i Four Seasons éttermet vezette. Számos más vendéglátóipari létesítményt is alapított, köztük az 1964-1965-ös New York-i Világkiállítás intézményeit. Szerte a világban több mint 400 jelentős étterem létrehozásában vett részt a csapatával. Ezek mind mammutéttermek, de a tulajdonában van az intim, romantikus Café des Artistes, amit a felesége Jenifer Lang vezet, és ez New York City legjobb vendéglője. 1990-ben partnerével Ronald S. Lauderrel visszajött Budapestre, hogy megvásárolják a legendás budapesti Gundel éttermet, amely  csodálatosan újjászületett.
A klasszikus magyar konyha című munkáját számos országban adták ki, és e témában a legjobb könyvnek tartják. De számos magazinban is írt cikket Gasztronómia és Étterem címmel. Reagen elnök 1986-ban kitüntette abból az alkalomból, hogy 40 évvel korábban letelepedett az Egyesült Államokban. Abban az időben a Times azt írta róla, hogy "A Földünk tudni fogja, hogy Lang itt volt."

2 megjegyzés:

  1. Köszönjük a részletes tájékoztatást, még egy magyar, akire méltán lehet büszke az utókor.

    VálaszTörlés
  2. Szívesen, bár ne abból az apropóból kellett volna, hogy meghalt.

    VálaszTörlés