2011. július 7., csütörtök

Paradicsomos, fűszeres csirkecombok újburgonyával


Könnyű, gyors ételnek tartom, bár háziasszonya válogatja, hogy kinek mi a könnyű és gyors. Nálunk a paradicsom az egyik kedvenc, mindenféle paradicsomos ételt szeretünk, de nyersen is, mert magas cukor- és C-vitamin tartalmú, nagyon egészséges.
Amerika felfedezése után került Európába, és az első leírás 1553-ból származik, amikor az almához és a dinnyéhez hasonlították. Fokozatosan pirosodó színe miatt francia neve : pomme d'ore, azaz aranyalma. A 17. században Poma amoris néven emlegetik, ami a szerelem almája, mert bódulatot okozott. Nem tudom, hogy azóta és a mai korban tapasztalt-e valaki  bódulatot - én még nem - de aki igen, biztos, hogy nem az érett paradicsomtól. Zölden nem ajánlatos enni - ezt azért említem, mert gyakori, hogy savanyúságként vagy magában vagy zöld dinnyével stb. rakják el - ugyanis ekkor még benne van egy solanin nevű alkaloid és ez okozhat bódulatot, de ez az érés folyamán eltűnik. Sok nép a paradicsom nevét a mexikói tumatle szóból származtatja (angolul tomato, franciául, spanyolul, németül tomate, oroszul tomat).  Őshazája Peru, ahol még ma is gyomnövény - ez hihetetlen.  Lippai János az első magyar kertészeti könyv  a Posoni Kert szerzője 1664-ben Poma amorisként említi, és nem ad róla leírást, mert még nem sokat tudhatott róla. Még a 19. században is csak a főúri asztalok csemegéje volt, és a paradicsom nem zöldség, hanem gyümölcs.
Készülhet belőle: paradicsomlé, a lecsónak alapanyaga, paradicsomsaláta, töltött paradicsom, paradicsomos káposzta, paradicsomos burgonya, szósz stb.

Hozzávalók:

4 db csirke felsőcomb (de a nagyevőknek egészben is maradhat 4 db), 1 kg paradicsom, 1 kg újburgonya, 1/2 dl olivaolaj,  8-10 levél bazsalikom, 1 ágacska rozmaring, őrölt bors, só, 1 ek. ketchup, 4 gerezd fokhagyma
A csirkét megmosom leszárítom és az olajban mindegyik oldalán lepirítom, beleteszem a fokhagymát, pici rozmaringot, sót, borsot és felöntöm kevés vízzel, fedő alatt párolom, zsírjára sütöm. A paradicsomot forró vízbe teszem, hogy a héját könnyen lehúzzam, majd
kockára vágom. A burgonyát karikára vágom és sós vízben félpuhára főzöm.
Amikor a hús kész, kiszedem, beleteszem a paradicsomot a visszamaradt szaftba, hozáteszem a ketchupot, az apróra vágott bazsalikomot és darabosan szószósra párolom, ne maradjon vizes (a paradicsom saját nyers levére gondolok). Ezután beleteszem a burgonyát és lazán - hogy össze ne törjön - összerázom, és kissé sütöm, majd a húsokat is beleteszem. Tálalom és még teszek a szószból a tetejükre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése