2011. augusztus 2., kedd

Tarhonyás-zöldséges libaaprólék


A tarhonyáról - amely régi pásztor ételünk, mondhatni hungarikum - mindig az jut az eszembe, hogy pár évvel ezelőtt volt egy amatőr szakácsverseny egyik tv csatornán és az egyik versenyző, aki magyar volt, ennek ellenére nem ismerte a tarhonyát - hamar ki is esett, de nem ezért. A tarhonya szerintem finom én kedvelem és ez az étel - még ha sokan azt is gondolják, hogy tésztaként hízlal, mégis könnyű magyaros étel.

Hozzávalók: 4 adag

1 kg libaaprólék, 30-40 dkg brokkoli, 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 ek. libazsír, 30 dkg tarhonya, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem, 1/2 dl olaj, 1 piros színű paprika
Az aprólékot megmosom, kisebb darabokra vágom. A forró olajban megfuttatom az apróra vágott hagymát, hozzáadom a zúzott fokhagymát és a libaaprólékot. Annyi vizet öntök rá, hogy félig ellepje, sózom, borsozom és közepes tűzön félpuhára párolom. Hozzáadom a kisebb kockára vágott sárgarépát, fehérrépát, brokkolit és 10 percig tovább párolom. A forró libazsíron megpirítom a tarhonyát. A zöldségek közül kiveszem a brokkolit - ez majd később lesz visszatéve. A tarhonyát a zöldséges húshoz adom és felöntöm a tarhonyához képest kétszeres mennyiségű forró vízzel. Ha felforrt, sóval, borssal ízesítem, és lassú tűzön letakarva készre párolom. De mielőtt kész lenne beleteszem a brokkolit, a kockára vágott paprikát és az apróra vágott petrezselymet is és lazán összekeverem, és összepárolom.

3 megjegyzés:

  1. A tarhonyát mindig külön készítem garnírungként, pedig milyen finom lehet, amikor átveszi a hozzávalók ízeit, zamatát, zöldségekét. Nagyon finom étel! Apukám- tökéletes tarhonya készítő, amit aztán a gyerekeinek szétosztogat :) Imádom!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Aleda, Vicuska!

    Aleda valóban finom, készítsed el. Vicuska a férjem is imádja a tarhonyát, jó Neked, hogy az Apukád mestere a tarhonya készítésének.Így zöldségekkel, meg hússal különösen finom.

    VálaszTörlés