2011. november 21., hétfő

Advent "adventus Domini" "az Úr eljövetele"

          


"Katalin vet véget a táncnak" mondták sokfelé Szent Katalin ünnepén november 25-én, mert ezután a várakozás időszaka kezdődik, amely a karácsonyt (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig tartó időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első vasárnapjával kezdődik és vízkeresztig (január 6-ig) tart.
Advent Szent András apostol (november 30.) legközelebb eső vasárnappal veszi kezdetét és karácsonyig tart. Tehát az idén november 27-én van az első vasárnap. Ekkor kezdődik a Megváltó születésének ünnepére való felkészülés.

András apostol emléknapja vetett véget a kisfarsangi vigadalmaknak, elnémítva a zajos mulatságok hegedűjét. Ahogy mondták a régiek: "András zárja a hegedűt."  Az ünnep éjféli harangszaval jelezte, jelzi az Úr eljövetelét megelőző négyhetes várakozás, reménykedés, a karácsonyra való előkészület, az advent kezdetét.
Az advent eredete a 4. századig nyúlik vissza, VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát.

Az adventi időszak az új kezdet lehetősége. Advent idején megállunk és felmérjük: helyes-e az út amelyen járunk? Mi az amitől meg kellene szabadulnunk? Mi az amit már ma el kellene kezdenünk saját életünkben, kapcsolatainkban, kötelességteljesítésünkben?
A magyar népszokásainkat is jó lenne újra feleleveníteni, amelyek részben egyházi szokások is. Szentcsalád járást (Betlehem) még én is láttam gyerekként a II. világháború végét követő évtizedben, amikor házról-házra járva vitték pásztoroknak öltözött fiatalok a betlehemi jászolt.

Adventi időszakban böjtöt is tartottak. Ez a hagyomány a 20. század közepén tűnt el - bár szerintem a vallásos katolikusok, és főleg vidéken talán még tartják ezt a szokást.
Adventkor a 19-20. század óta szokás koszorút készíteni. Katolikus körökben egy rózsaszín és három lila gyertya van. Mert az advent színe a lila. A meggyújtás sorrendje a következő: az első, a második és a negyedik vasárnapon a lila, míg a harmadik vasárnapon a közelgő ünnepet szimbolizálva a rózsaszín. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm.
A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon.

Ma már nagyon elvilágiasodott minden, így a koszorú készítésben is van már mindenféle. Megtartják a koszorú formát a négy gyertyával, de már mindenféle színben vannak rajta gyertyák és vannak formabontó megoldások is.
Adventi naptárt is kiszítünk, és ez a népszokás 1900 körül kezdődött, amely egy német édesanyához kötődik. A kisfia már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett az ajándékok miatt. Elkészítette papírlapból  a naptárat, amit 24 részre osztott és rátűzött egy-egy csokoládét és megengedte, hogy a gyermeke minden este megegyen egyet-egyet. Ez a kisfiú felnőttként folytatta ezt a szokást üzleti vállalkozásként is. 
Áldott, békés várakozást és elmélyedést kívánok életükben, kapcsolataikban, hogy mindenki megtalálja a helyes utat, ha eddig nem azon jártak.


4 megjegyzés:

  1. Lívia, nagyon szépen írtad le. Nemhiába az év legszebb, legbensőségesebb ünnepe.
    Kívánom, hogy számodra is legyen áldott, békés a várakozás időszaka.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Roza nagyon kedves vagy. Én is kívánok Neked és a kedves családodnak a tüneményes unokáidnak minden jót, békés, áldott ünnepeket.

    VálaszTörlés
  3. Drága Lívikém , Áldott , Békés Adventi vasárnapot és készülődést a várakozás időszakában Neked , és kedves családodnak . Szeretettel : sysy

    VálaszTörlés
  4. Drága sysykém, köszönöm nagyon kedves vagy. Én is minden jót kívánok Neked és a kedves családodnak, a drága unokáidnak. Áldott, békés adventi vasárnapot készülödést, elmélkedést advent időszakában.

    VálaszTörlés