2011. november 4., péntek

Zórád Ernő

 1911. október 16. Balassagyarmat - 2004. április 8. Budapest

             2011. októbertől 2012. októberig Zórád Ernő emlékév van

100 éve született Zórád Ernő festő,  grafikus, illusztrátor, író, karikaturista és képregényrajzoló, a képregény műfajának úttörője, melyet az alkalmazott grafika legnehezebb műfajának tartott. Talán a legimertebb és legnagyobb hazai képviselőjévé vált, nagy szerepe volt a művészi értékű képregény kialakításában. A nemzetközi zsűri a világ 20 legjobb képregényrajzolója közé választotta. 
Rajzolt a Pesti Izének, a Füles rejtvénymagazinnak. Első képregénye a Winnetou 1957-ben jelent meg. De nevéhez számtalan festmény és grafika, vers- és könyvillusztráció, képregény és diafilm fűződik. A Winnetou az első magyar szóbuborékos képregény, mert azelőtt Magyarországon csak képaláírásos történetek jelentek meg. 1975-ben a Winnetout újrarajzolta. Ő alkalmazta elöször 1970 körül a kollázs-technikát, ami védjegyévé is vált: a hangulat megteremtése érdekében metszeteket, fényképrészleteket helyezett el a rajzok között. Rendkívüli grafikai tudása volt, amihez széles körű műveltség párosult, ezért tudott hitelesen megrajzolni letünt korokat, történelmi személyeket, helyszíneket. 
Nem csak a képregényben alkotott maradandót, mert 1952-től kezdve számos diafilmet készített, magazinokat, könyveket illusztrált pl. Krúdy Gyula, Mikszáth Kálmán és Móricz Zsigmond műveihez. De nem fordított hátat eredeti hivatásának a festészetnek sem. Akvarelljeiből többször nyilt kiállítás itthon és külföldön egyaránt. A legismertebb és talán a legszebb képsorozata az 1930-as évek elején lebontott bohém Tabán megörökítése (amelyet évtizedekkel később vázlatok alapján és emlékezetből festett.) 
"Precíz bohém"volt, így nevezte lánya Zórád Zsuzsa.
2000-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti keresztjét, az I. kerületi Önkormányzat pedig "Budavár Díszpolgár"-ává választotta. Születése napján emléktáblát avattak a Csap utcában.
Az emlékezéshez kötődően három helyen októbertől novemberig nyílt Zórád Ernő kiállítás - Petőfi Irodalmi Múzeum, kArton Galéria, Várnegyed Galéria.

                                                  Festményei                                                  
                             
 
                                  Mese illusztráció Jancsi a csacsi
                                                    Szurtos Peti
                                                 Kolontos Palkó

                                                      Tabán
                                               Krúdy Kalendárium
                                                        Kollázs

                                                Karinthy Frigyes



Ballada egy kóbor festőről


A bosszú
                                          Három testőr képregény                                             

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése