2011. december 30., péntek

Év végi elmélkedés Szilveszter és Újév közeledtével

Szilveszter az a nap, amikor a nyugati világ elbúcsúzik az óévtől. I Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, akit 314-ben választottak a keresztény egyház vezetőjének, és 335-ben éppen december 31-én hunyt el Rómában.
A nyugati kultúrkörben az ünnep sokáig tolódott ide-oda. Volt amikor december 24-én ünnepelték, de volt, hogy előrecsúszott Vízkereszt, illetve Háromkirályok napjára január 6-ára, és csak sokára 1691-ben XII. Ince pápa döntésével rögzült január elsejére.
A mai napig sem kezdi minden nép január elsejével az évet. Az egységes január elsejei évkezdést sok nép csak az utolsó évszázadokban fogadta el. Hazánkban is csak néhány évszázad óta kezdődik ezen a napon az év.

Hagyományaink, szokásaink, szimbólumaink Szilveszterkor, újévkor

Szilveszterkor azért koccintunk pezsgővel és nem borral vagy pálinkával, mert a pezsgő gazdagságot hozó ital. Kezdetekben csak az elit osztály által volt hozzájutható.


Elsőként az 1600-as években készítettek pezsgőt. Don Perignon francia szerzetes borból készített véletlenül pezsgőt. Ezután külön üvegekben erjesztették a pezsgőt, aminek az elkészítése évekbe tellett.
Nagy mennyiségű pezsgő gyártásról az 1850-es évekről maradtak fent írásos jegyzetek. Napjainkban már egy-egy üveg pezsgőhöz bárki hozzájuthat, ennek ellenére megtartotta előkelő jellegét - de hozzáteszem, hogy árban azért vanak jó nagy különbségek, amit azért nem mindenki engedhet meg magának.
Szilveszterhez és az újévhez is sok szokás, babona kapcsolódik. Fogadalmakat teszünk, amit többnyire nem tartunk be... Szilveszterkor éjfél előtt pár perccel gondoljunk 3 kívánságra, és arra is, hogy mikor szeretnénk, hogy teljesüljön az új évben, és teljesülni fog... Az étkezéshez kapcsolódó babona, hogy baromfit, és halat nem szabad enni, mert a baromfi hátrakaparja, a hal meg elúszik a szerencsénkkel, de a disznó előretúrja.
Gyerekkorom óta tudok ezekről, mint ahogy arról is a Nagymamámtól, Édesanyámtól, hogy a boldogságot, és az életet többféle rétessel hosszúra nyújthatjuk, és én mindig készítek is. A szemes termék pedig pénzt hoz a házhoz, ezért készítünk lencsés ételeket, és nálam ez sem maradhat el.
Szilveszterkor a magyar családok asztalára biztos, hogy tipikus magyar ételek kerülnek - bár a mai fiatalok, akik már nem törődnek a hagyományokkal, szokásokkal készítenek nálunk nem szokásos ételeket is.
Készíthetünk sokféle lencsés ételt - levest, főzeléket, salátát stb. - bőrös sült malacot, kocsonyát, majonézes krumli- és kukoricasalátát, süteményeket - én már régen készítettem, de gyerekkoromban mindig volt csörögefánk -  virslit, debrecenit, parti falatokat, szendvicseket, korhelylevest - ez is sokféle lehet - fűszeres diót, mogyorót amelyek remek alkohol kísérők.
Minden ünnepünknek, így a Szilveszternek és az újévnek is megvan a sajátos, bensőséges hangulata, és ezt fokozhatjuk és fényesebbé tehetjük az ünnepi ételekkel.
A magyar konyha ezeréves tapasztalattal bír, bőven van mit felhasználni belőle.
Jól fogalmazta ezt meg Brillat Savarin:
"Az asztal örömeit mindegyik életkorban, minden társadalmi helyzetben, minden országban, és mindennap lehet élvezni. Ez az élvezet társa lehet minden egyéb gyönyörűségünknek, s az utolsó, mely megmarad és vígasztal akkor, mikor a többi örömünket már elvesztettük."
Mennyire igaz, de ehhez is hozzáteszem, hogy ma nálunk is, és szerte a világban sokan már ezt is elvesztették.

Az óévtől hatalmas lármával - régen zaj, kolompolás - ma tűzijátékkal búcsúzunk el. A régi zajkeltésnek sokféle oka lehetett: a gonosz elűzése, óév kiűzése, de lehet csak a féktelen ünneplés okán. Ma már inkább az utóbbiról van szó, de hogy minek örülünk azt nem tudom. Örülhetünk annak, hogy megértük az új esztendőt - de ez egy ellentmondásos érzés, mert öregedtünk is. Reménykedhetünk abban, hogy jobb lesz az új esztendő az országnak és az egyéni életünknek is vagy ha jó volt az idei, akkor legalább olyan legyen az újév is.

Bill Vaughn-nak van egy jó mondása az éjféli és az éjfél utáni fenn maradásról:
"Az optimista azért marad fenn éjfélig, hogy lássa az újév beköszöntét. A pesszimista azért marad fenn, hogy megbizonyosodjon az óév elmúlásáról."

Aki fenn marad még éjfél után is - sokan leszünk  Magyarországon és szerte a nyugati világban - ők egyenek meg egy nagy tál lencselevest, ami újult erővel lát el mindenkit, aki folytatja a bulit. Legyenek a másnaposság tüneteit enyhítő ételek, mint a már említett korhelyleves, ecetes uborkás szendvicsek, savanyú káposztás saláta stb.
Mindenkinek jó készülődést testben és lélekben is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése