2012. augusztus 15., szerda

100 éve született Julia Child (McWilliams) 1912. augusztus 15. - 2004. augusztus 13.


Az első amerikai celebszakácsnő volt. Érdekes karrier az övé - ha a tv szerepléseire gondolunk, mert nem volt dekoratív, elég furcsa hanghordozása volt, és óriási növésű nő volt a 1,88 cm-ével.

De minden amerikai büszke Julia Childre, aki az ő főzőikonjuk, az első "sztárszakácsuk" volt, akinek köszönhetően - a 60-as években - az igencsak egyszerű amerikai gasztronómiában megjelent a francia konyha. Amerikában százezrek követték a tűzhely mögé, mert egy nagy főzési divathullámot indított el. Előfutára lett a a 70-es években induló amerikai gasztroforradalomnak.


A nagy hamburger, meg hot-dog evő amerikaiak - akik szerintem még most sem hagytak fel ezen ételek evésével - elkezdtek francia omlettet, meg marharagut főzni - mert addig az amerikaiak a gyorsételek bűvöletében éltek.
Számos mai profi a kulinária területéről, vagy korábbi ígéretes tehetségek mind Julia Child szoknyája mögül bújtak elő. Aki belenézett már főzőműsoraiba láthatja, hogy nagyon eltér a maiaktól mégis élvezetes. Életszag,  - hogy neki is csörömpölnek az edények, hogy neki is annyi ideig tart megfőzni valamit mint nekünk, hogy ő is elront ételt vagy hibázik - csapta meg a nézőket a tévéképernyőn keresztül. Ételkészítés közben bizony hibázott, ami a mai műsorokban elképzelhetetlen. Nem akármit főzött, hanem a kifinomult francia konyha klasszikus fogásait.
Kaliforniában született. Huszas éveiben New Yorkban dolgozott egy lakberendezési cégnél. A második világháború alatt önkéntes hírszerzőként szolgált Ceylon szigetén. 1945-ben Kínába küldték, ott ismerkedett meg Paul Child-dal, akivel a háború végén összeházasodtak.


Férjét a munkája Franciaországba szólította, és itt lett rajongója a francia konyhának. Beíratkozott a világhírű Le Cordon Bleu főzőiskolába. A 6 hónapos tanulást követően három iskolatársával összeállt és párizsi lakásukban főzőtanfolyamokat tartottak - A három ínyencnő iskolája néven.
Közben dolgozott - eredetileg hárman együtt - az amerikaiaknak szóló francia alapszakácskönyvön. Tízévig húzódott a kiadása, mert a kiadók elrettentek a vaskos receptgyűjteménytől. De nem adta fel, és 1961-ben a híres Knopf kiadó kiadta. A könyv címe: Mastering the Art of Frenc Cooking. Az amerikai háztartásokban szinte mindenkinél ott van.

Amikor visszatért hazájába a bostoni tévében népszerűsítette szakácskönyvét. Szívmelengető humora volt és sajátos hanghordozása, amivel tömegeket tudott megmozgatni. 1966-ban Emmy-díjat kapott. Neve az igényes főzés szinonimájává vált. A 70-es, 80-as években rendszeresen megjelent az ABC Good Morning America című műsorban. Újabb szakácskönyvei is megjelentek. Pl. a nálunk magyar nyelven megjelent Életem Franciaországban


Első nőként felkerült a világhírű Amerikai Kulináris Intézet (Culinary Instituti of America/CIA) Hírességek Falára.
2000-ben megkapta a legmagasabb francia állami elismerést a francia Becsületrendet, két évre rá pedig az Amerikai Történeti Múzeumban kiállították azt a konyhát, ahol három műsorát is forgatták.
Child 2004. augusztus 13-án hunyt el, két nappal 92. születésnapja előtt. Nem sokkal később megjelent önéletrajza, amelyben újságíró unokaöccse által vall arról, hogy miként fedezte fel magában az életre szóló hivatástudatot, elkötelezettséget a gasztronómia iránt. A könyv a mai napig bestseller.

A Google is megemlékezett logójával születésének 100. évfordulójáról.


Forrás: részben innen és saját mondatok és a la cuisine blog 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése