2012. december 21., péntek

Almás metélt


Finom édes tészta - aki szereti a kifőtt tésztákat minden változatban - egy laktató, tartalmas húsos leves után. Mi legalábbis édeset szoktunk utána enni.

Hozzávalók: 4 adag

1/2 kg finom hosszúmetélt, 8 dkg vaj, 1 kg alma,, 10 dkg porcukor vagy fruktoz, 10 dkg darált dió, 1 kk. őrölt fahéj, 5 dkg mazsola, 4 púpozott ek, pikáns ízű lekvár (én az általam eltett ribizlilekvárt tettem bele)

A metéltet sós vízben kifőztem és tésztaszűrőn jól lecsepegtettem. Az almát lereszeltem nagy lyukú reszelőn és kinyomkodtam. Tűzálló tálat kikentem a vajjal és a metéltet rétegezve leraktam a megtisztított legyalult és kinyomkodott almával, amelyet megszórtam a cukorral, dióval, a fahéj és az előzőleg beáztatott, kinyomkodott mazsola keverékével, és rácsöpögtettem a lekvárt és kicsit elkentem, hogy mindenhol legyen. A legjobb úgy lerakni, hogy a metéltből három réteg legyen: tészta -alma-keverék-lekvár, megint tészta-alma-keverék-lekvár végül a tetejére megint tészta és már csak a keverék. Tettem  rá vajdarabkákat, a tálat befedtem alufóliával és beraktam az előmelegített sütőbe. Ha már az alma átpárolódott ez kb. 15 perc, levettem a fóliát és pirosra sütöttem a tetejét. 

3 megjegyzés:

  1. Ez jó, vittem is a receptet, szeretem az ilyen egyszerű kis ételeket.
    Lívia, Boldog Karácsonyt és Új Évet Nektek, "jővőre veled ugyanitt" sok jó recepttel, puszillak :-)))))))

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy elnyerte a tetszésed.
    Én is Boldog Karácsonyi Ünnepeket és Új Esztendőt Kívánok Neked és a Kedves Családodnak.

    VálaszTörlés
  3. Almás tésztát még nem ettem, pedig nagy haluskás vagyok ;-)
    Szép ünnepet kívánok!

    VálaszTörlés