2013. február 10., vasárnap

Busójárás Mohács - 2013. február 7-12.




Szellemi, kulturális örökségünk a busójárás. 6 napon át, 34 helyszínen 81 eseménnyel várják a látogatókat. A busólakodalmasra szombaton, a busók átkelésére, belvárosi felvonulására, a farsangi koporsó vízre tételére, a busóavatásra és a főtéri máglyagyújtásra pedig vasárnap kerül sor.
Rekordszámú mintegy 900 busó és további 100 maskarás búcsúztatja a telet.
A sokacok messze földön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A legenda szerint a mohácsi sokacok furfangos ősei a török megszállás elöl  a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve, és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskaráktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból. bővebben a programok
és a tavalyi bejegyzésem a farsangról, busójárásról

4 megjegyzés:

  1. Remélem, kitesznek ma magukért a busók:) Mi kb. 60 km-re lakunk Mohácstól, egész nap esik a hó:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem jó idő van rájuk, mert valószínű, hogy ott is esik a hó. Nálunk itt Budapesten - azon belül Budán ahol lakunk - reggel arra ébredtünk, hogy be vagyunk havazva és egész nap esik. Elakartunk menni a belvárosban rendezett Mangalica Fesztiválra, de ilyen időben elment a kedvünk - pénteken vendégeink voltak Szolnokról, szombaton meg pihentünk.

      Törlés
  2. Jelentem esett, de elolvadt mostanra....majd kedden is teszik a dolgukat, rendes szörmések ezek :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Lazac örülök, hogy elolvadt, és teszik a dolgukat a "szőrmések".

    VálaszTörlés