2013. február 11., hétfő
Hajtogatott krumplis pogácsa
Nézegetve a blogokat láttam egy pár helyen burgonyapogácsát, ezért úgy gondoltam, hogy mivel nekem is van többféle és régi receptem ideje, hogy én is betegyek egyet közülük. Ezt gyakran sütötte a Nagymamám és az Anyukám is.
Hozzávalók: ez 38 db lett 5 cm átmérőjű szaggatóval
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, (bár abban az időben nem a margarin volt hanem zsír, 8-10 dkg) 20 dkg héjában főtt és áttört krumpli, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 dl tejföl, 2 tojássárgája, (+ a kenéshez) só, (1 csapott ek.) bors ízlés szerint, 1 tk. cukor
A tejet langyosítom a cukorral és felfuttatom az élesztővel. A lisztbe teszem a sót, borsot, a darabolt margarint és elmorzsolom a liszttel. Közepébe teszem a tejfölt, tojást, élesztőt, és a kihűlt, összetört burgonyát. A tésztát jól összegyúrom és letakarva meleg helyen 1 órát pihentetem. Ezután kinyújtom, megkenem tojással, hajtogatom. A hajtogatást 2-3-szor negyedóránként ismétlem. Minden hajtogatás közben megkenem tojással. Végül ujjnyi vastagra kinyújtom és berácsozom, majd kiszaggatom, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, a tetejét megkenem tojással és az előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten pirosra sütöm kb. 20-25 perc, kinek milyen hőfokú a közepes hőmérséklet, ez kérdés.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Kedvenc pogácsánk a krumplis, főleg a kisebbik lányomnak. Nagyon guszta a pogácsád! Hasonló a receptem és milyen finom tud lenni!
VálaszTörlésKöszönöm Évikém és tényleg finom.
TörlésMár viszem is a receptet, az ilyenek a kedvenceim:-))))
VálaszTörlésAnikó örülök, hogy elnyerte a tetszésed.
TörlésJaj, de jó, hogy eszembe juttattad! De régen csináltam, pedig igen sokat meg tudunk enni belőle. ;-))
VálaszTörlésÖrülök, hogy inspiráló a bejegyzésem a pogácsát illetően. Valóban jót lehet enni belőle, nem lehet abba hagyni.
VálaszTörlésLívia nagyon boldog névnapot kívánok neked ezen a szép havas, hófúvásos napon, de remélem ma nem zavar az időjárás és kellemesen ünnepeltek a meleg lakásban:-)))))
VálaszTörlésNálunk megint ítéletidő van, reggel óta szakad a hó és a szél erős, hordja, viszi:-))))
Köszönöm Anikó nagyon kedves vagy.
TörlésAz időjárás nálunk is rossz, most kezdett itt is szakadni a hó. Nézzük a meleg lakásból, hogy még a vasárnapi egész napos hóesés el sem olvadt és itt az újabb. Na de majd csak elmúlik hamarosan a tél.
Nálunk is rég volt már krumplis pogácsa, pedig egy jó gulyásleves után remek második fogás!
VálaszTörlésSzeretettel köszöntelek névnapod alkalmából!
Köszönöm, nagyon kedves vagy. Úgy van ahogy írod, gulyásleves után - amit szintén nagyon szeretünk - nagyon jó második fogásnak.
Törlés