Pl. az omega- 3 zsírsavak, amelyek leginkább a tengeri halakban vannak, ilyen a lazac, makréla, hering, szardínia
Hasznosak a táplálékkal elfogyasztott olyan anyagok amelyek szükségesek az antioxidánsokhoz, ilyen pl. a mikroelemek közül a cink, amely a marhahúsban, hüvelyesekben van, vagy a szelén, amely a talajból jut a növényekbe, állatokba.
Fontosak azok a vitaminok, amelyek a bőr és a nyálkahártya épségéhez, regenerálásához szükségesek. Ezek egészsége megakadályozza, hogy kórokozók bejussanak a szervezetünkbe. Ilyen anyagok az A-vitamin máj, tojás, és előanyaga a béta-karotin, amely a sárgarépa, sütőtök, aszalt sárgabarack.
A D-vitaminról eddig csak azt tudtuk, hogy a csontképzésben nagy szerepe van, de újabban kiderült, hogy más szerepe is van, pl. hiánya összefüggésbe hozható az influenza és más légúti fertőzések kialakulásával. Ez a vitamin megtalálható a tojásban, zsírdús tejtermékekben.
Fontos a megfelelő B12-vitamin, amely minden állati eredetű termékben megtalálható. Vérképző, biztosítja, hogy a sejtjeinkhez a tápanyagok eljussanak.
Az elmúlt 10 évben állapították meg, hogy a brokkoli, kaliforniai paprika, piros belsejű grépfrút számtalan olyan vegyületet tartalmaz pl. flavonoidok, amelyet a tudomány most vizsgál behatóbban.
Nem csak a konyhánkban hanem a népi gyógyászatban is ismert ahagyma gyógyító hatása. De a fűszerek közül a kakukkfú, rozmaring, gyömbér is a baktériumok szaporodását gátolja.
A probiotikumokról is sokat hallunk mostanában, egyes joghurtokban, túrokban a csomagoláson olvashatjuk is. Ezek hasznos baktériumok, amelyek megakadályozzák a káros mikroorganizmusok túlzott mértékű elszaporodását a vastagbélben,
és ezzel segítik az immunrendszerünket.
Táplálékaink közül olyan rostanyagok is szolgálnak mint a teljes kiőrlésű gabonafélék, mint a barna vagy Graham kenyér,a zöldségekben a csicsóka, gyümölcsökben a banán.
A szervezetünk folyadékkal való ellátása is fontos részét képezi az immunerősítő étrendnek. Védjük vele a szemünket, az orrunkat, a szájnyálkahártyát, hogy ki ne száradjon, és így a kórokozók se jussanak a szervezetünkbe. Még télen is ajánlott a 2 liter folyadék, ahogy melegedik az idő, akkor pedig még többre van szükségünk. Lehetőleg vizet, ásványvizet, teát (bodza, csipke, hibiszkusz, kamilla, hársfa) igyunk, de a leves, a gyümölcs levek, és a gyümölcs is beleszámít a folyadékmennyiségbe.
Kedves Lívia, ez egy nagyon jó kis gyüjtemény. Örülök, hogy feltetted.
VálaszTörlésNagyon jó kis összefoglaló!
VálaszTörlésRoza, Zsuzska köszönöm, örülök, hogy elnyerte a tetszésetek.
VálaszTörlés