2013. június 10., hétfő

85 éve született Maurice Sendak Bernard - 1928. június 10 - 2012. május 8.


Brooklynban (New York) született az amerikai ikonikus illusztrátor, gyermek- és ifjúsági irodalom, és képeskönyv író.. Bátyja Jack Sendak is gyermekkönyv író. 
Lengyel zsidó bevándorló szülők gyermeke. Sok rokona, akik Európában éltek. a Holocaust áldozata lett.
Nemzetközileg is ismert műve - de ezen kívül is sok van - Ahol a vadak várnak című, és első kiadása 1963-ban volt. Karakterei eléggé groteszkek, és azt gondolják a felnőttek, hogy a gyerekek számára ijesztőek, de a gyerekek imádták. Illusztrált sok könyvet pl. Grimm meséket amik már a szemnek tetszetősebbek - legalábbis nekem, aki a szépséget szeretem a mesékben.
Animációs televíziós műve is van - nem is egy - pl.  a Tényleg Rosie 1975-ből, ami egy musical. 
Az 1990-es években közösen Tony Kushnerrel írtak egy új angol nyelvű adaptációt Hans Krása cseh zeneszerző Brundibar című (1938-1943) gyermek operából, amely Holocaust ellenes. Kushner írta a szöveget Sendak illusztrálta a könyvet. A könyv egyike lett a New York Times Book Review's 10 legjobb illusztrált könyveinek 2003-ban. Több színházban a Brundibar adaptáció ment.
Televíziós műsora a hét Little Mounters.  Sendak tervezte sok opera és balett díszleteit, jelmezeit és írt librettót.
Első amerikai illusztrátorként kapott olyan nemzetközi díjat (Hans Christian Andersen) amivel elismerték műveit 1970-ben.
Agyvérzés következtében halt meg 2012. május 8-án a 20. század legfontosabb gyermekkönyv művésze.

Könyveiből képek:






A Google is megemlékezett az évfordulóról logójával

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése