2013. október 29., kedd

Halloween - A szellemek éjszakája

Én nem vagyok híve olyan szokások, hagyományok terjesztésének, amelyek nálunk idegenek, mint pl. a halloween. Az ijesztgetős, műpókhálós, halálfejes, szellemképes dekorációnak ajtón, ablakban mint ahogy Amerikában, Angliában ezt csinálják. Az én gyerekkoromban is készítettünk töklámpást, de arra már nem emlékszem, hogy a szellemvilággal való kapcsolattartás lett volna a cél vagy a rosszakaratú kísértetek elűzése, hiszen azt sem tudtam még akkor, hogy létezik az a földrész, hogy Amerika, meg halloween.
Én azért remélem, hogy október utolsó napja, és november első két napja a csendes emlékezésé marad, mert nálunk ennek van hagyománya, és a hagyományainkat ezen az ünnepen is őriznünk kell, nem szabad hagynunk, hogy elvesszenek, tovább kell adnunk a leszármazottainknak.
Mindezek ellenére tudomásul veszem, hogy mennyire terjed ez nálunk is. Októberben felbukkannak azok a tökök a zöldségeseknél amelyekből faragható lámpás. Egyre többen rendeznek partikat, szelleműzést, az otthonokat szelleműzős hangulatba hozzák, és hozzá ijesztő, rémisztő  kinézetű ételeket készítenek.

Mit jelent halloween?
Halloween október 31-e éjszakája. Úgy tartja a kelta hagyomány, hogy ezen az éjszakán kerül a legközelebb egymáshoz az élők és a holtak világa. Akár átjárók is keletkezhetnek, mert elmosódnak a két világ közötti határok. A töklámpások is a szellemvilággal való kapcsolattartás eszközei, mert az ijesztőre faragott töklámpások, tökpofák elűzik a rosszakaratú kísérteteket. A fényük pedig segít, hogy szeretteink lelke hazataláljon, hogy velünk töltse az éjszakát.
Ezen az ősi ünnepen állatbőrökbe bújtak, hogy elűzzék a démonokat, ennek a mai változata, hogy a gyerekek szellem- és boszorkányjelmezeket öltenek és végig járják  a környéket édességért. Amerikában sok szülő már nem szívesen engedi el a gyermekét ezekre az utakra, mert sok gyerek eltűnt vagy megölték gonosz emberek.
Angliában a töklámpást Lámpás Jacknek hívják, nevét pedig egy részeges kovácsról kapta. A legenda szerint  Jacket megkísértette az ördög, ám a kovács tudta, hogyan tud a patástól megszabadulni. Megkérte, hogy másszon fel egy almafára, amire egy keresztet rajzolt, és így az ördög nem mert lemászni onnan. Végül megegyeztek, hogy lejöhet a fáról, ám soha többet nem kísértheti meg Jacket. Halála után azonban Jack sem a mennybe, sem a pokolba nem nyert bebocsájtást, az ördög is csak egy parazsat dobott neki, amit a répába tett, hogy annak fényénél talán megtalálja az utat vissza az élők birodalmába. A répából idővel aztán töklámpás lett, amellyel Jack imbolyog halloween kísérteties éjszakáján.
A tök faragásnak a magyarított és szelídebb változatára, dekorációra, ételekre mutatok most példákat.

Az országban több helyen rendeznek töklámpás, halloween, szóval tökkel kapcsolatos fesztivált. Én mivel budapesti vagyok az itteni rendezvényre hívom fel a figyelmeteket, amely a Vörösmarty téren lesz.

Bővebben olvashattok róla: ITT










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése