2013. október 4., péntek

Innocent smoothie - gyümölcsital


A napokban egy ismerősöm áradozott erről az italról, amiről nem sokat tudott, csak azt, hogy angol.
Aztán úgy, ahogy neki elmondtam most a kedves olvasóimnak is leírom amit erről az italról tudok, hátha segítek abban, hogy rájöjjenek, hogy "nem minden arany ami fénylik". Itt arra gondolok, hogy nem kell mindentől elájulni ami külföldi, mert mi is tudunk ilyet készíteni és készíti is sok háziasszony.
Nagy-Britanniában a legnépszerűbb gyümölcsital - én is ittam amikor évekkel ezelőtt kint jártam. A Smoothie-k, azaz szmúdi frissen facsart gyümölcsökből és gyümölcs püréből állnak. Nem tartalmaz tartósítószert, színezéket, mesterséges adalékanyagot, továbbá nem koncentrátumból van. Tehát hűtést igénylő termék. Még  Angliában sem olcsó, de itt nálunk meg "aranyárban" van ez a kis fél literes ital.

A honlap, amely lelőhelyeket sorol:ITT

Ami az írásom lényege, hogy mivel nem más és nem kell hozzá csak gyümölcs, joghurt vagy tejszín, tej, így gyakorlatilag ugyanezeket az italokat mindenféle gyümölcsből el lehet készíteni nálunk is - én készítem is - és sokkal olcsóbban. Gyümölcscentrifuga vagy más prés, és turmixgép kell hozzá.
De mértékkel fogyasszuk a turmix italokat, mert 2,5 dl ilyen turmixital szőlőből vagy bármilyen gyümölcsből akár vegyes gyümölcsből vagy zöldségből ugyan annyi cukrot tartalmaz, mint pl. négy fánk. Hiszen tudjuk, hogy 1 dl lé nem egy darab narancsból, almából stb. jön ki, hanem 2-3 db-ból. A benne levő gyümölcscukor terheli a májat a gyors felszívódása miatt. Hiányzik a rost is, mert amikor gyümölcsöt eszünk a rost védőréteget képez a belekben, lassítja a cukor felszívódását.

Angliában a gyártó család könyvet is kiadott, sokféle variációban található benne recept.
Megtalálható minden a honlapjukon ITT

Egy recept:

Narancs-banán-ananász szmúdi - de magyarul gyümölcsital 

1 db érett ananász, 1 db narancs, 1 db banán, 1 szelet líme, és bio joghurt

A hámozott ananász közepét kivágtam. A felét pépesítettem gyümölcspasszírozóba, a másik felét kockákra vágtam és turmixoltam. A narancs levét kifacsartam, és a turmixgépbe tettem a hámozott banánnal együtt. Egy facsarásnyi líme is ment bele és a joghurt, majd simára turmixoltam. Ebből két adag lesz.
Ugye, ha mi magunk készítjük és főleg a mi idény gyümölcseinkből az is olyan mint az angol?
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése