2015. április 15., szerda

A fokhagyma világnapja 2015. április 19.



Ez a csodálatos sokoldalú növény szerintem is megérdemli, hogy rövid kis cikkben magasztaljam. 
6000 éve ismert fűszernövényünk 600 alfajjal áll az emberiség "szolgálatába" az egészség és egyben a gasztronómia területén. Régen vámpírűzönek is használták, de egészségmegőrző elsősorban, mert antioxidáns, vértisztító, rákmegelőző, gyomor-és bélvédő, vérnyomás-szabályozó, náthától megóvó stb. Szeretjük sütve, főzve, nyersen, mert az íze nagyon finom, na de utána... persze vannak semlegesítők pl. a petrezselyem rágása vagy a feketekávébab rágása.
Amerikában a Gitroy Fokhagyma Fesztivál az egyik legnagyobb gasztrofesztivál, de Angliában is ünneplik. Szinte nincs olyan konyha a világon ahol ne használnák. Nálunk a 15. században kezdték termeszteni - elég későn jutott hozzánk. 
Hazánkban is ünneplik ezt a növényt, az idén lesz a VII. Bács-Kiskun megyei Bátya fokhagymafesztivál, amely egy sikeres rendezvény a Kalocsához, Bajához közeli Bátya településen
az idén 2015. augusztus 1-2. kerül megrendezésre.

Forrás: Fokhagymafesztivál Facebook (fotó és időpont)

2 megjegyzés:

  1. Igen, valóban egy csodálatos növény, fűszer. Sok jótékony hatása van, és sokan szeretik is. Én sajnos nem tartozom ezek közé :-) csak módjával használom. Érdekes pirítósra, uborkasalátában nagyon szeretem, de másban nem nagyon :-) Jó aki tudja enni bármikor, bármiben!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kérdezem, hogy miért nem szereted, mert ami ízlés dolga, arról nem lehet meggyőzően mondani semmit. Mi nagyon szeretjük, és amibe való én teszek is bőven, mégsem lehet azt mondani, hogy dominál az ételben. Pirítóson imádjuk és az uborkasalátába én is teszek.

      Törlés