2015. május 23., szombat

Pünkösd - Szentháromság ünnepe


                                   Kívánok minden kedves Olvasómnak!

                                           Pünkösdkor

                                                     Pirospünkösd napján,
                                                        mikor gyümölcs érik,
                                                        életed kalászát
                                                        angyalszemek nézik.
                                                        Ezüstös harmatot
                                                        csorgatnak tövére,
                                                        hogy termése nőjön
                                                        S vihar ki ne tépje.

                                                        Pirospünkösd napján
                                                        az Úr keres téged,
                                                        Zúgó szelek szárnyán
                                                        Lelkét küldi néked.
                                                        Fogadd szeretettel
                                                        a mennyei lángot,
                                                        növeljen szívedben
                                                        hitet boldogságot.
                                                                              (Piován Győző)


Ennek az ünnepnek is - amely a húsvétot követő ötvenedik napon kezdődik - vannak egyházi, népi és gasztro hagyományai is. Mostanában gyakran hallottam, hogy nincs gasztro hagyománya olyan mint a karácsonynak és a húsvétnak, de ez nem igaz.
A pünkösdi étkezéssel kapcsolatos, hogy néhol már ősszel gesztenyét vermelnek el, hogy pünkösdkor a ház előtt vagy az utcán fogyasszák el, hogy miért, arról már nem szól a fáma, - legalábbis én nem olvastam róla.
Pünkösdkor már itt az igazi tavasz, és a téli egyhangú étrendet változatossá tehetjük különböző zöldség- és főzelékfélékkel.
Pünkösd hagyományos étele az idei rántott csirke és az idei liba uborkasalátával.Talán nincs is olyan ember, aki a rántott csirkét nem szereti. Mi is szeretjük és én is rántott csirkét fogok készíteni új petrezselymes krumplival és uborkasalátával, és sertészsírban sütöm ahogy a hagyomány előírja.

Tehát hagyomány a következő ételek:
- Kunsági pandúrleves
- Tyúkhúsleves
- Rántott csirke
- Petrezselymes krumpli
- Uborkasaláta
- Csirke szalmi módra (ez csak faluhelyen készíthető, mert a frissen vágott csirke vérét fel kell fogni a szalmihoz. (régi, de jó étel)
- Idei libasült
- Sült krumpli
- Cseresznyés lepény (én meggyes rétest készítek)
- Földiepres pite  (én Epres-túrós-vaníliás pohárkrémet készítek)

Azt hiszem, hogy nem rossz menü igaz?

(A pünkösdről, jelentéséről ITT írtam)


2 megjegyzés:

  1. Líviám, nagyon kellemes, áldott ünnepet kívánok Nektek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Roza, Nektek is áldott ünnepet kívánok.. Úgy látom, hogy a lelkünk ugyan arra a versre hangolódott.

      Törlés