2015. május 23., szombat
Pünkösd - Szentháromság ünnepe
Kívánok minden kedves Olvasómnak!
Pünkösdkor
Pirospünkösd napján,
mikor gyümölcs érik,
életed kalászát
angyalszemek nézik.
Ezüstös harmatot
csorgatnak tövére,
hogy termése nőjön
S vihar ki ne tépje.
Pirospünkösd napján
az Úr keres téged,
Zúgó szelek szárnyán
Lelkét küldi néked.
Fogadd szeretettel
a mennyei lángot,
növeljen szívedben
hitet boldogságot.
(Piován Győző)
Ennek az ünnepnek is - amely a húsvétot követő ötvenedik napon kezdődik - vannak egyházi, népi és gasztro hagyományai is. Mostanában gyakran hallottam, hogy nincs gasztro hagyománya olyan mint a karácsonynak és a húsvétnak, de ez nem igaz.
A pünkösdi étkezéssel kapcsolatos, hogy néhol már ősszel gesztenyét vermelnek el, hogy pünkösdkor a ház előtt vagy az utcán fogyasszák el, hogy miért, arról már nem szól a fáma, - legalábbis én nem olvastam róla.
Pünkösdkor már itt az igazi tavasz, és a téli egyhangú étrendet változatossá tehetjük különböző zöldség- és főzelékfélékkel.
Pünkösd hagyományos étele az idei rántott csirke és az idei liba uborkasalátával.Talán nincs is olyan ember, aki a rántott csirkét nem szereti. Mi is szeretjük és én is rántott csirkét fogok készíteni új petrezselymes krumplival és uborkasalátával, és sertészsírban sütöm ahogy a hagyomány előírja.
Tehát hagyomány a következő ételek:
- Kunsági pandúrleves
- Tyúkhúsleves
- Rántott csirke
- Petrezselymes krumpli
- Uborkasaláta
- Csirke szalmi módra (ez csak faluhelyen készíthető, mert a frissen vágott csirke vérét fel kell fogni a szalmihoz. (régi, de jó étel)
- Idei libasült
- Sült krumpli
- Cseresznyés lepény (én meggyes rétest készítek)
- Földiepres pite (én Epres-túrós-vaníliás pohárkrémet készítek)
Azt hiszem, hogy nem rossz menü igaz?
(A pünkösdről, jelentéséről ITT írtam)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Líviám, nagyon kellemes, áldott ünnepet kívánok Nektek!
VálaszTörlésKöszönöm Roza, Nektek is áldott ünnepet kívánok.. Úgy látom, hogy a lelkünk ugyan arra a versre hangolódott.
Törlés