2015. június 19., péntek

Itt a nyár - befejeződött az iskola, elkezdődött a nyári szünet

Gyerekkoromban - ami igen régen volt, évtizedekkel ezelőtt - az utolsó tanítási napon - mert ez változatlan - a "vakáció" szót végig nagybetűvel írtuk a táblára, és még felkiáltójelet is tettünk a végére. Azt gondoltuk, hogy végre vége a sok megpróbáltatásnak és eljött a "paradicsom" a diákok életébe. Felszabadultan rohangáltunk, és hazafelé arról beszélgettünk, hogy ki merre, hol fogja tölteni a nyarat. Volt, aki a Balatonra utazott és volt aki még soha nem volt ott, és nem is álmodhatott róla, mások a nagyszüleikhez mentek vidékre, és csak kevesen voltak, akik néhány napra külföldre mehettek.. Aki pedig sehová nem utazott, a szüleivel elment valamelyik strandra, - Budapesten több is volt az én gyerekkoromban is - vagy kirándultak a környező hegyekben, vagy az állatkertbe, Városligetbe mentek 
Persze ezeket a régi időket a szép emlékek ellenére sem sírom vissza, mert volt sok súlyos problémája akkoriban az országunknak, amit csak fiatal felnőtt fejjel tudtam meg a szüleim, nagyszüleim elbeszélése és a tanulmányaim során.. De ma azokból az időkből mégis hiányzik az, hogy akkoriban a család közösen tervezte a nyarat, és a szülőkkel együtt voltak a gyerekek. Ma ez alaposan megváltozott, mert az anyagi dolgok kerültek előtérbe, minden elüzletiesedett. Rengeteg tábor van, és a szülők anyagi helyzetének függvénye, hogy a gyereke elmehet-e valamelyikbe. Nagy összegeket kell fizetni, amit kevés szülő engedhet meg. Nincs ideje a mai szülőknek a beszélgetésre, a kirándulásra, az olvasásra az együtt töltött közös élmények megszerzésére és a megosztására..Tudom, hogy a mai gyerekek is vágynak erre. Persze ha hazamennek a különböző táborokból, akkor biztos, hogy mesélnek a nyári élményeikről. A jobb módúak pedig arról mesélnek a nagyszülőknek vagy a tanév kezdetekor az osztálytársaiknak hogy milyen volt a külföldi nyaralás. 
Amit láttak, a látvány az megvan, de a lelki élmény az hiányzik, háttérbe kerül. A családi együttlétre, a beszélgetésre lenne nagy szükség, olyan gondolatok megfogalmazására, amely a gyerekük egész későbbi életére hatással lehet.
A nyár nagyon sok lehetőséget kínál, de ne csak az anyagiak adta lehetőséget adjuk meg a gyerekeknek, hanem azt is, hogy lelkiekben gazdagodjanak. 

Kép forrása: www.harmat88.sulinet.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése