2015. október 23., péntek

Az ősz színei, formái, hangulata






Sok költőnk írt szép verseket az őszről - íme három a sokból













Már búcsút intett a nyár, bár szeptember közepén még volt egy nagy meleghullám, de az ősznek is van ezernyi színe, sok-sok meglepetése, hangulata ami mind felfedezésre vár. Most éppen nem kellemesen melengető a nap, de már napok óta  figyelem hogyan szűrődik át a fény a zöld, aranysárga, rozsdavörös színekben pompázó leveleken, az esőcseppek hogyan csillognak a fák színes koronáján, mint millió kis gyöngyszem. Itt nálunk Budán napok óta mozdulatlanok a fák és ilyenkor nyugalom, harmónia tölt el. Reggelente fátyolszerű köd terül szét, a Dunán át a pesti oldal ilyenkor nem látszik, de aztán a nap sugaraiban elpárolog. Minden évszaknak megvan a szépsége, így az ősznek is, pedig a természet az elmúlás jeleit mutatja. De ezekben a csendes, békés órákban, napokban valahogy másként viszonyulunk a környezetünkhöz. Sok olyan dolgot fedezünk fel ami mellett máskor elmegyünk, mint a csillogó levelek, víztükör, a gyenge napsugárban sütkérezők..













Szüret - sokféle

Lehet a szőlőhegyen, a gyümölcsöskertekben, a piacokon a szezonális zöldségek és gyümölcsök halmaza között a sütőtökök. Ezt a látványt jó lenne eltenni a téli hónapokra, de sok háziasszony el is teszi, de feldolgozott formában. Ezáltal energiát is gyűjtünk  a téli hónapokra. De az asztalunkra is bőven kerül őszi gyümölcs, zöldség, és egyéb termés. 
Tudom, hogy sokan - így én is - a tavaszt tartjuk a legszebb hónapnak, amikor a természet újjászületik, de az évszakok rangsorában - ha lehet rangsorolni - az első háromban benne van.
Ameddig csak lehet töltsünk sok időt a szabadban, élvezzük a természetet.






Ingerlő természet

Igen, mert aki sokat kirándul az erdei sétái során - én nagyon szeretem - mindenkit megérint az, hogy a természet mennyire harmonikus. A rejtettebb zugokban a fák alatt mohaszőnyeg, talpunk alatt ropognak a faágak, a fákról lehullott termések mint pl. a makk, a vadgesztenye. Nagyon szeretem ilyenkor az avar illatát, a kis csörgedező patakokat, nézni a vonuló vagy itt élő madarakat, és itt a budai hegyekben láttam vaddisznókat és őzeket is, de a kertünkben még mókusokat is.



Stiglinc                                       Harkály 












Potyogó és szedhető kincsek

A kirándulásaink végeztével hazafelé az üres kosarunkba szedhetünk erdei gombát, csipkebogyót, szedert, és dércsípte kökényt, galagonyát is.Aki tud és szeret kézműveskedni, a  színes levelekből, bogyókból sokfélét alkothat, ami majd jól jön karácsonyi dísznek, vagy akár ajándékként. Pl. a fényes gesztenyék, a makkok teste és kalapja, a színes bogyók stb.












 Gesztenye bagoly, lehet gyurmából a füle szárnya, szeme, lába, de filcből is, amit a helyére ragasztunk.









Levél manócskák vagy babák, őszi színes levelekből a testük és papírból kivágott és rajzolt a fej és a sapka. Damilra felakaszthatóak a damilok közé pedig felfűzhetünk terméseket, makkot, gesztenyét, bogyókat.
Aki tud horgolni készíthet színes fonalakból őszi leveleket










Őszi levelekből készíthetőnk kis tálat










Gesztenyéből fűzött kis kukac vagy hernyó











Inspiráló természet

A felnőttek, de a gyerekek fantáziája is beindul ilyenkor, és az otthonainkat is díszíthetjük. Az ősz sajátos hangulatát adhatjuk meg ha a szobánkba vagy az ablakpárkányra, teraszra, erkélyre készítünk az ősz virágaiból kompozíciókat, beleszőve a színes leveles ágakat, dísztököket, mutatós terméseket, és mécseseket is készíthetünk. 
Jön a halottak napja és kicsi dísztökökbe önthetünk gyertyát vagy tehetünk bele készen kapható kis mécseseket.
Mint minden évszak, így az ősz is inspirál az évszaknak megfelelő ruhatárunk kiválasztására is.










Bensőséges pillanatok

Éljük meg mindig azt ami éppen van, ugyanis hajlamosak vagyunk ábrándozni az elmúlt nyárról vagy túl korán gondolunk a télre. Rengeteg programot tervezhetünk még a szabadban a párunkkal vagy családunkkal, és raktározzuk el az emlékezetünkbe. Aki pedig egyedül sétál, kirándul jól elgondolkodhat a természet közelsége és nyugalma kínálja erre a lehetőséget. Születhetnek magvas gondolatok, tervek.  A párunkkal pedig összebújhatunk a sétálás közben, mert a nap már eléggé langyos meleget ad. Aztán mint minden évszakról az őszről és az élményekről majd a kandalló mellett emlékezhetünk és mesélhetünk.




Képek: google.hu, okosanya.blog.hu, www.ajandekkatalogus.hu, csillagvirag.qwqw.hu, 
           https://www.flickr.com, blog.xfree.hu, aranyloosz.lapunk.hu, www.kertvarazsmagazin.hu, 
           pinterest.com, juliskot.blog.hu

2 megjegyzés:

  1. Szép képeket válogattál össze! Én nagyon szeretem az őszt, ezerszínű, hanglatos.... persze csak akkor, ha kellemesen süt a nap.
    Kirándulni is szeretünk ilyenkor, már ezen az őszön is volt egy-két helyen, itt a Pilisben, próbálom is minél előbb feltenni a "Plisjárók" blogomra. És már szedtünk csipkebogyót és kökényt is...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is csak akkor szeretem ha szép csendes és süt a nap. Kirándulni is szeretek, és a szedett gesztenye, makk jól jön, hogy kézműveskedjek. Tudom, hogy Ti is szerettek kirándulni és jártok is itthon is és külföldön is. Várom, hogy betedd a blogodba a Pilisben készült képeket.

      Törlés