2015. december 22., kedd

Karácsony - a halak jegyében

Ne horoszkópra gondoljatok, hanem arra, hogy ilyenkor többnyire halat is eszünk. De sajnos nem vagyunk valami nagy halevő nemzet. Jócskán elmaradunk az európai átlagtól, mert itthon az egy főre jutó halfogyasztás 4 kg évente. És mikor esszük? - karácsonykor. Közel a karácsony, vegyük át, hogy a halas ünnepkor milyen halból mit készíthetünk. Bemutatom azokat a változatokat amit én általában készítek:


Halászlé

Tájegységenként változik, tehát van csak hal meg lé, van passzírozott sűrítményes, és tésztás is. Ízlés dolga, hogy ki hogyan szereti és főleg, hogy mit szokott meg. De az biztos, hogy a tiszai és a dunai is abban megegyezik, hogy az az igazán jó, ha többféle halból készül. A férjem a Tisza mellett nőtt fel sok halat evett és horgászott is, azt mondta, hogy ott az a mondás járta, hogy a halászléhez ponty, kevés harcsa és keszeg is kell. Mások meg úgy tartják, hogy az alaplébe mehet keszeg, törpeharcsa, és nemes halak ponty, harcsa. Szeletnek pedig ponty, harcsa. 
Én mindig készítettem sűrítményt, keszegből, törpeharcsából, sőt ha fogott a férjem süllőt, akkor annak a feje és farka is belekerült és a főzés után átpasszíroztam.

Halászlé


Nem való bele: süllő, mert túl értékes, drága hal, csuka sem, mert az eléggé agresszív ízű, a kárász sem, mert iszaplakó hal, büdös, és iszapízű, és tengeri hal sem.






Rántani nemcsak ponty - sokak szerint csak a ponty

Süllő rántva sült burgonyával tartármártással 

             Tengeri hal rántva újburgonyával,                                                                                                   tárkonyos  joghurtmártással



Halkrokett bazsalikomos krumplipürével
tartármártással









Karácsonykor a rántott hal többnyire pontyból készül és abból ami patkó alakú - én azt mondom, hogy nyúrgaponty. Én nem szeretek a szálkákkal bajlódni ezért nálunk süllő van rántva - most is az lesz., mert én csak azt szeretem. Persze kapható már nálunk is sokféle pl. a cápaharcsafilé (édesvízi pangáziusz). Az íze a pontyéra hasonlít, gyerekek is ehetik. Finom még az afrikai harcsa, de aki szereti nem előírás, hogy nem eheti a tengeri halakat- tőkehal, tonhal - még akkor is ha ezek nem nemes halak. Megtalálhatóak ezek is az ünnepi asztalon.

Egészséges halétel

Én is készítek nem bundázott halat is, de azt azért nem állítom, hogy csak az az egészséges ami nem bundázott. Aki úgy gondolja, hogy az egészségre gyakorolt jó hatása csak úgy érvényesül, hogy nem bundázza szíve joga úgy készíteni. Erre legegyszerűbb elkészítési mód a sütőben sütés - én is készítettem már. Jó hozzá a süllő, a másik kedvencem a pisztráng, de használhatjuk a keszeget, pontyot is. Megtisztítjuk, beírdaljuk sózzuk és egy órát állni hagyjuk. Utána bekenjük zúzott fokhagymával, petrezselyemzöld és olívaolaj keverékével és 25 perc alatt készre sütjük. De van még sok más fűszeres és köretes változat.

Sült pisztráng kapros céklaraguval sült burgonyával    Sült pisztráng borsópürével, sült burgonyával

A lényeg az, hogy olyat készítsünk amit szeretünk.


2 megjegyzés:

  1. Sok hasznos dolgot írtál le. Nálunk is volt hal, harcsa rántva. Halászlét otthon, Apukám szokott főzni, mi "bajaiasan" szeretjük, tésztával :-)

    Nektek is minden szépet, ami még az idei ünnepekből vissza van :-)

    Megtudtam, hogy olyan színes, télies figurás tésztát a DM-ben lehetett kapni karácsony előtt. Nézd meg, hátha lehet még kapni.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Katalin a kedves szavaid. Igen, a harcsa is finom. Köszönöm a tájékoztatást, hogy a DM-ben esetleg még kaphatok karácsonyi figurás tésztát. De ha nem, akkor talán majd jövőre megint kapható lesz, és akkor felhasználhatom, mert sajnos már az idén nem aktuális.

    VálaszTörlés