2015. december 1., kedd

Tészták - aki szereti fejedelmi fogás

Az olvasóim már tapasztalhatták, hogy én nagyon szeretem a tésztás ételeket, de szerintem egyetlen háziasszony repertoárjából sem hiányozhat. A tészta egy népétel, ezért sokan szeretik, de elkészíthető fejedelmi módon is. De vajon azt tudjátok-e, hogy melyik tészta az, amivel egészségessé tehetjük a családunk kedvencét?

Három tésztaféle, ami a legegészségesebb:

Durumtészta


Durumlisztből készül tojás nélkül, így a tojásérzékenyeknek és diétázóknak is kiváló. A fehérjetartalma magasabb, mint a fehérliszté, a benne levő keményítő lassan bomlik el, így nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, így cukorbetegek is fogyaszthatják.. Kalóriatartalma alacsonyabb, mint a hagyományos tésztáké, de vitaminokat, ásványi anyagokat és fehérjéket egyaránt tartalmaz. Rosttartalmából adódóan viszonylag gyorsan emésztődik. Mindig "al dante" készítsük, azaz se  kemény, se túl puha ne legyen, és tegyünk a vizébe egy teáskanál olívaolajat, és kevés tengeri sót. Ez a tészta a mediterrán konyha alappillére, ha ezt a diétát mi is követjük, akkor jelentősen kevesebb lesz a szív- és érrendszeri megbetegedés. Sokféle változatos tésztás étel készíthető belőle, szárnyalhat a fantáziánk, lehetünk kreatívak.

Tönkölytészta

Az ősi magyar csodagabonából, a tönkölybúzából készül - mert van ám áltönköly fajta is. Ezt
www.rendesgazda.hu oldalon olvastam, ugyanis ezt nem tudtam. A tönkölybúza egy mindent kibíró gabonafajta, nem kell hozzá vegyszer, növényvédő. Hosszan elálló kenyér készíthető belőle, ami nagyon fontos, mert elképesztő amit tapasztalok a mai kenyerek állagát és eltarthatóságát illetően.
8000 éve jelent meg a Kárpát-medencében, de egyes források szerint Nyugat-Ázsiából, mások szerint Észak-Európából érkezett. Keresztezték már a búzával, de mégis őrzi ősi jó tulajdonságait. Boldogító gabonának is nevezik, mert emeli a szervezet szerotonin szintjét. Sajnos lisztérzékenyek nem fogyaszthatják, mert magas a gluténtartalma. A cukorbetegeknek viszont ajánlott.
Sokféle étel készülhet belőle pl. pogácsa, kenyér, finom tészta, valamilyen szósszal szemes búza rizs helyett köretnek, megfőzve pestoval ízesítve.


Rizstészta



Rizslisztből és vízből készül. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Hasonlóan az üvegtésztához a rizstészta is a kínai és a délkelet ázsiai konyhának nélkülözhetetlen alapanyaga, de sok más nép is ismeri, köztük már mi is. Ebből is sokféle étel készíthető. Van belőle cérnametélt, kagyló, masni, szarvacska, hosszú metélt, orsó, spagetti stb.



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése