2016. március 12., szombat

Lepkeorchidea Kiállítás és Vásár


Csodálatos, imádni való virágokat láttunk pénteken a Vajdahunyadvárban 
az orchidea kiállításon. A lepkeorchideák különösen a kedvenceim, mert nagyon jól bírják a lakások klímáját is, de azért persze igényelnek törődést mint minden növény. Leírtam a gondozásukat, akit érdekel a vásárlás is, itt olvashat róla.
Aki teheti látogasson el, mert felüdülés a látványuk.

LEPKEORCHIDEA (PHALAENOPSIS)

A lepkeorchideák a legnépszerűbb, kereskedelmi forgalomban a leggyakrabban kapható, lakásban kiválóan tartható orchideák közé tartoznak. Ha sikerül minimális igényeiket kielégíteni, évekig gyönyörködhetünk bőséges virágzásukban.
Eredeti élőhelyük: Dél-kelet Ázsia trópusi esőerdei.
Elhelyezésük:
Jól érzik magukat keleti, vagy nyugati ablakpárkányon, vagy ablak közeli virágállványon, ahol bőségesen éri őket a fény, de nem a tűző nap. Az üvegen áttűző naptól óvjuk a növényt, mert a levelei könnyen megégnek.
Öntözés:
A legtöbb Phalaenopsis a túlöntözés következtében pusztul el. A gyökerek nem szeretik az állandóan vizes környezetet, mert könnyen elrothadnak, szükségük van a levegőre. Az öntözéssel legyünk óvatosak, télen hetente egyszer, nyáron két-három naponta öntözzük őket, a cserépalátétben soha ne álljon a víz. A következő öntözésre mindig akkor kerüljön sor, amikor az ültetőközeg felszíne már száraz. Öntözéshez lehetőleg lágy vizet használjunk.
Tápozás:
Tavasztól őszig hetente tápozzuk orchideák számára készült folyékony tápoldattal, amit a tájékoztatón olvasható töménység duplájára hígítunk (enyhe tápoldat). Télen három-négy hetente tápozzuk őket.
 Levegő páratartalma:
A Phalaenopsisok szeretik a párás környezetet, a meleg, száraz szobalevegőn nem érzik jól magukat. Jó megoldás lehet, ha a növény alá egy agyag gyolyócskákkal tötött tálcát teszünk, amit félig megtöltünk vízzel. A cserép alja ne érjen a vízbe! Ha különböző szobanövényekkel vesszük körül orchideánkat, és a leveleiket naponta spricceljük, akkor kellemes mikroklíma alakulhat ki körülötte.
Átültetés:
A Lepkeorchideákat évente-kétévente feltétlenül át kell ültetni friss orchidea-ültetőközegbe. Ezt ma már minden nagyobb kertészetben, virágüzletben be lehet szerezni. A régi, összetömörödött ültetőközegben a gyökerek nem kapnak levegőt, és elrothadnak. Orchideánkat lehetőleg műanyag cserépbe ültessük. Az átlátszó cserép jobb, mert a gyökereket éri a fény, és látható, hogy mikor szárad ki az ültetőközeg, mikor kell öntözni. Ha nincs átlátszó cserepünk, jó más is, kivéve a feketét. A fekete cserép a napfényben nagyon felmelegszik, és a gyökerek megfőnek benne. 
Mit ne tegyünk  
·         Ne öntözzük túl a lepkeorchideákat;
·         Ügyeljünk rá, hogy a növény közepén ne álljon a víz;
·         Soha ne ültessük az orchideát virágföldbe;
Óvjuk a növényt a huzattól, a hirtelen lehűléstől, a tűző napfénytől.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése