2017. április 28., péntek

Marie Harel és a Camembert sajt

Minden évben és minden téren sokat fejlődik a világ. Ha visszamegyünk az időben mondjuk 60-70 évet, az 1950-es évek elejére, amikor még azt tanították az iskolákban, hogy ki találta fel a telefont, a gyufát, a golyóstollat, a villanykörtét stb., akkor ma azt tapasztaljuk, hogy hatalmas utat tett meg a tudomány a jelenlegi állapotokat illetően. 

Azt nem tudom, hogy az olvasóim között vannak-e olyanok, akik elgondolkodnak és utána is néznek annak, hogy a tudományok hová jutottak? A mai anyagaink, eszközeink közül - legyen az technika, szépségipar, élelmiszer, háztartási eszközök, gyógyszeripar stb., - amit mindennap használunk, eszünk, ki vagy kik találták fel? Én sokszor gondolok erre, bár megvallom, hogy még nem néztem utána, hogy ki találta fel a vasalót, a mosógépet, a porszívót, a hűtőszekrényt, a gáztűzhelyet, a turmixgépet, a kenyérsütő gépet, az okos telefont, a laptopot, vagy egy-egy ételt, alapanyagot, stb. rengeteget felsorolhatnék.

Amiért ez most az eszembe jutott az, hogy ma a Google a logójával Marie Harel születésének 256. évfordulójára emlékezik.


Nincs róla sok információ, hiszen elég régen volt már a halála is (1844), a születése meg pláne (1761). Franciaországban a normandiai Crouttes-ban született Marie Catherine Fontaine néven és 24 éves korában ment feleségül Jacques Harel földműveshez. 

Azért keltette fel az érdeklődésem, mert az egyik kedvenc sajtom a Camembert. 

Marie Harel a normandiai parasztasszony volt az, aki megalkotta a Camembert sajtot. Ugye még egyikőtök sem gondolkozott azon, hogy ki találta fel? Én sem, és így vagyunk sok-sok ezer tárggyal, élelmiszerrel stb. csak használjuk.

Ehhez Charles-Jean Bonvoust apáttól kapott némi szakmai segítséget. Sikeres sajtkészítő dinasztiát hívott életre. Később unokája építette a család első sajtgyárát Le Mesnil-Manger-ben. 
Szobra van Vimoutiers-ben

Halála után az utódai ragaszkodtak ahhoz, hogy csak ők használhatják a Camembert nevet sajtjaikon, de az 1870-es évek elején - akkor már Marie Harel régen nem élt - a normandiai sajtkészítők összefogtak a családi monopólium ellen. Azután az eredetvédett Camembert sajtot kizárólag a 200 fős kis normandiai faluban működő manufaktúrák árusíthatják, minden más csak utánzat.

Ezen az utóbbi mondaton elgondolkodtam, hogy vajon a nálunk kapható kis kerek dobozban a kis háromszögletű sajtocskák eredetiek-e? Hiszen a trappista sajt is hová jutott a franciaországi trappista szerzetesek által készített sajttól? Sokan készítik itt nálunk is, és nem egyforma minőségűek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése