2018. január 15., hétfő

Az ellenállhatatlan házi vaj

A vajnál valószinüleg csak egyetlen izletesebb zsiradék van: a házi vaj. Bár elkészítése tovább tart, mint megvenni a kedvenc kockánkat a boltban, de a vajak szerelmeseinek szinte kötelező kipróbálni  az otthon készült változatot.
Ami miatt pedig még vonzóbb a házi köpülés gondolata, hogy egyedül egy hozzávalóra van szükségünk méghozzá friss házi tejszínre (ha csak bolti tejszínhez tudunk hozzájutni minimum 30 % zsírtartalmú legyen), és esetleg egy kis sóra, ha a sós vajat szeretjük. A házi vajunk élvezeti értéke nagyban az alapanyagtól függ, így figyeljünk, hogy jó minőségü tejszínt válasszunk a folyamathoz.

Ahhoz, hogy elkezdhessünk köpülni, szükségünk lesz még egy egyszerű habverőre vagy robotgépre, és egy tálra. Utóbbiba teszünk három pohár friss tejszínt. Legjobb, ha szobahőmérsékletü, mivel sokkal könnyebben tudunk vele dolgozni. A géppel elkezdjük verni a tejszínt. Először hab formálódik, de itt még ne álljunk meg! Ezután nemsokára elkezd "ööszetörni" a krém, és szép lassan vaj és író  keletkezik. Az egész folyamat nagyjából öt percig tart.
Ezt követően öntsük le az írót - meg is tarthatjuk, hiszen jól használható például amerikai palacsintához - és öntsük a vajrögöket egy szűrőbe. Ezután következhet a vaj mosása.

A szűrőt tartsuk hideg folyóvíz alá és óvatosan mozgatva jól mossuk át a vajat, így a még megmaradt író is eltávozik, ami azért fontos, mert tovább eltartható lesz a vajunk. Addig folytassuk a mosást, míg a víz tisztán nem folyik a szűrőből. Utána hagyjuk a vajat megszáradni a szűrőben. Ha szükséges kanállal vagy tiszta kézzel még kinyomkodhatjuk belőle a maradékot.

Aki szereti a markánsabb ízeket, ebben a fázisban teheti meg, hogy fűszerezi a vajat. A változatok gyakorlatilag végtelenek: keverhetünk hozzá zöldfűszereket, mint például snidlinget, adhatunk hozzá esetleg borsot, kaprot, de merészebbek is lehetünk. Mennyei ízű a sült fokhagymás-olivaolajas vaj is, vagy éppen a rozmaringos-olivabogyós. Azért arra figyeljünk, hogyha ízesítéshez friss zöldfűszereket használunk, vajunk a natúr válzozathoz képest rövidebb ideig  lesz eltartható.

Utolsó lépésként a kész vajat tegyük egy tetszőleges tégelybe, vagy ha keményebb, formázva csomagoljuk alufóliába. Hűtőben tárolva így bármikor készen áll a fogyasztásra. 

Fotó: www.top-10-food.com
Forrás: szupermenta.hu

Annyit én is hozzáfűznék, hogy jártam már úgy, hogy tejszínhab helyett vajat vertem, de nem veszett kárba, mert ezzel az eljárással felhasználtam. De készítettem már házi joghurtot és sajtot is. A joghurtot akkor szoktam készíteni amikor már meleg nyár van, mert akkor sokat fogyasztunk belőle és a bolti eléggé kis adag és drága is, Nem nehéz elkészíteni és a sajtot sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése