2018. február 24., szombat
Rakott mákos-meggyes tészta
Hozzávalók: bő 4 adag
40 dkg szélesmetélt, 15 dkg darált mák, 10+12 dkg porcukor vagy fruktoz, diónyi vaj, 30 dkg magozott meggy, (konzerv vagy fagyasztott), 3 egész tojás, 1 dl tej
A tésztát sós vízben kifőzzük és leszűrjük. A mákot elkeverjük 10 dkg cukorral, és összeforgatjuk a tésztával. (ha nem elég édes cukrozzuk). Vajjal kikent téglalap alakú jénai tálba tesszük a tésztát és összeforgatjuk a kissé kinyomkodott meggyel. A tejet elkeverjük 3 tojássárgájával és egyenletesen a tésztára öntjük. 20-25 percre előmelegített közepes hőmérsékletű sütőbe tesszük sülni. Közben a tojások fehérjét elektromos habverővel elkezdjük felverni. Mikor már habos, de még nem kemény, kanalanként hozzáadagoljuk a maradék porcukrot, és minden adag után 1-1 percet verjük a fehérjét. Fényes, kemény, vágható masszát kapunk. Kivesszük a tésztát a sütőből, rákenjük egyenletesen a tojáshabot, majd kb. 15 percre visszatesszük sülni, szép zsemleszínűre.
Ez a tészta nem vágható szabályos nagyobb kockára, mert lágyabb, mint általában a rakott dolgok.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon finom lehet, mert a mák és a meggy jó páros együtt :-)
VálaszTörlésIgen finom volt, szeretjük ezt a párosítást.
VálaszTörlés