2018. május 19., szombat

Áldott Pünkösdi Ünnepeket!

A pünkösd is mozgó ünnep, a húsvét idejétől függően május 10. és június 13. közé eshet. Az idén május 20-21.
A pünkösd éppen 50 nappal követi a húsvétot. A húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep. A kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg. Ezen a napon áradt ki Jézus tanítványaira, az apostolokra, és ezzel a napot új tartalommal töltötte meg a keresztények számára.


A kiáradó Szentlélek szimbóluma még a fehér galamb is, az áramló tiszta lélek határtalanságát, az újrakezdés és békés élet reményét is tükrözi. 

A magyar kultúrában több szokás kötődik a pünkösdhöz. Hagyományos a május elsejére virradó éjszaka állított májusfa. Másik jeles alkalom erre a pünkösd volt. A májusfa, a zöld ág a természet megújhodásának a szimbóluma. Pünkösdi királyt is választottak, aki minden ünnepségre, mulatságba hivatalos volt egy évig. De választottak pünkösdi királynét is, általában öt lány járt házról-házra, köztük a legkisebb volt a királyné. Körbevitték a faluban, énekeltek, megálltak az udvarokban, a háziaktól ajándékot kaptak.
Az egyik legfontosabb hagyomány a csiksomlyói búcsú. Itt található a Mária-kegyhely. Hagyományáról a 15.századból maradt fenn az első írásos emlék. Ez a népszokás ma is élő hagyomány, a magyarság egyetemes találkozóhelye. 
Zarándokvonatok viszik minden évben Magyarországról a zarándokokat, de van aki lóháton vagy akár gyalog is megteszi az utat Csíksomlyóba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése