2018. május 21., hétfő

Pünkösdi ételeink

Pünkösdkor csak ketten voltunk a férjemmel, így nem volt sok és időigényes étel. 
Pünkösdkor már itt az igazi tavasz és a téli egyhangú ételeket felválthatja és változatossá teheti a különböző zöldségféle és az idény gyümölcse az eper.
A pünkösd hagyományos étele a rántott csirke uborkasalátával - ezt mi tartjuk is, de talán nincs is olyan ember, aki a rántott csirkét ne szeretné. Mi az idei ünnepkor jól becsirkéztünk., mert a szintén hagyományos kunsági  pandurleves volt, szintén csirkéből - de lehet galamb is.
De nem maradt ki a csirkepörkölt galuskával és a kelt földiepres, diós, földieperlekváros lepény sem. Süteményből is elég nekünk egyféle.
Két szép és egész rántani való csirkét vettünk, hogy elég legyen az eltervezett ételek készítéséhez. Volt egy "kakukktojás" , ami szombaton készült, a rizses borsostokány ezt is nagyon szeretjük,
Eltelt az ünnep, jó volt. Szeretjük a rokonságot, de most nélkülük voltunk, pedig örömmel tölt el, ha találkozhatunk és dicsérik az ételeim is, de most "csak" a férjem dicsérte, de nagyon és ez a legfontosabb a számomra.

Elmentünk több, itt Budapesten tartott pünkösdi rendezvényekre az egyik a  Budai Várban és alatta  a Várkert Bazárban volt, a másik  a Városligetben a Vajdahunyadvárban a Miénk a Vár! 6. Országos hagyományőrző és kulturális fesztivál volt. Nagyon mozgalmas, tartalmas programok voltak kézműves vásárok, gaszto, hagyományőrző játékok stb.
                                                           Kunsági pandurleves
                                                           Rizses borsostokány fejes salátával
                                                        Csirkepörkölt galuskával uborkasalátával
                                Rántott csirkecomb petrezselymes burgonyával uborkasalátával
                               Kelt földiepres-diós-földieperlekváros lepény


2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon szép menü, mindegyik nagyon finom lehetett! Én nem is tudnám gyorsan, hogy melyiket válasszam :-) Talán mindet :-)
    Mi idén is itthon töltöttük a pünkösdöd, de mindegyik nap mentünk valahova kirándulni, úgyhogy jól telt az ünnep....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin, szívesen adtam volna bármelyikből. Jól tettétek, hogy kirándultatok, jó kikapcsolódás.

      Törlés