2021. szeptember 12., vasárnap

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus süteménye 2021. szeptember 5-12.

 A Cukrászok Országos Ipartestülete hirdette meg a Budapesten rendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus süteményét.

A pályázóknak számos kritérium szerint kellett a süteményeket megtervezni, ősszeállítani. Az egyik legfőbb ezek közül az volt, hogy a termék jellegzetes meghatározó ízének kialakításában olyan alapanyagokat használjanak a cukrászok, amelyek a Bibliában is megjelennek. Ilyen például a füge, datolya, a gránátalma, a szeder, a mandula, a dió, a pisztácia, a bab, vagy az olivaolaj. A tervezés során ügyelniük kellett a szakembereknek arra is, hogy alkotásuk a rendezvény jellege miatt egyenként csomagolható és hűtés nélkül is tárolható legyen.

Sokan jelentkeztek, de végül a zsűri 7 süteményt választott ki - közte volt az is aki végül a győztes lett.

Fügés keksz (Andrész Petra, (Andrész Cukrászda, Biatorbágy)

Mandulás szedres kocka (Benczur Sándor, Marcipán Cukrászda, Hódmezővásárhely)

Názáret (Czömpöly Eleonóra, Cake Art Cukrászat, Táplánszentkereszt)

Egy falat mennyország (Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti) - a győztes sütemény

A szeretet íze (Márkus Beáta, Bejó Cukrászda, Békéscsaba)

Szent Erzsébet rózsái (Vadócz Jenő, Promenád Kávéház, Balatongyörök)

Hála (Csuta Rita (Csuta Cukrászda, Csákvár)

Jobbról a harmadik a győztes sütemény.

A zsűriben  NEK főtitkára mellett a hazai szakma elismert képviselői foglaltak helyet és kóstolták, majd kihírdették a győztest. 

Auguszt József (Auguszt Cukrászda, Budapest)

dr. Fábri Kornél atya, főtitkár (NEK, Budapest)

Erdélyi Balázs (Magyar Cukrász Ipartestület, Budapest)

Sulyán Pál (Cukrászmester Magazin, Budapest)

A győztes sütemény megalkotója Karl Zsolt cukrászmester lett, az Egy falat mennyország süteményével.




A zsűri értékelése szerint jól ötvözte termékében a magyar cukrászhagyományokat, a Bibliában is megjelenő alapanyagokkal. A Pozsonyi tésztába csomagolt, gazdag gyümölcsös töltelékkel készült sütemény minden kritériumnak megfelelt és jól tudja bemutatni a magyar cukrászati hagyományokat a külföldről érkező vendégek számára is. 

Igazi kánaáni kalács a győztes sütemény, a narancs ízvilág mellett megjelenik a mandula, a füge, a datolya, a szilva, a sárgabarack és a méz is.

A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével a kongresszus nyitóünnepségén közel 1300 elsőáldozó gyermek fogja megkapni a "NEK süteményt". A kongresszus hivatalos süteményét már szeptember 3-tól minél több cukrászdában kínálják majd a vendégeknek.

A "NEK sütemény" értékesítésére jelentkező cukrászdák azt is vállalták, hogy az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus időtartama alatt, 2021. szeptember 5-12 között egy tetszőleges alkalommal, a székhelyük környékén levő templomban tartott római katolikus misén résztvevő híveket egy-egy darab csomagolt NEK süteménnyel a misét követően a templom bejáratánál karitatív módon megkínálják.




2 megjegyzés:

  1. Finom lehet mindegyik! Nem is hallottunk róla, hogy ilyen versenyt meghirdettek.

    VálaszTörlés
  2. Igen, mind a 7 finom lehetett, de csak egyik nyert. Én hallottam erről a versenyről, de aztán elfelejtettem, és a záró napon jutott az eszembe.

    VálaszTörlés