2011. március 23., szerda

Gombócleves


A gombócot minden változatban szeretjük, legyen az levesbetét vagy édes desszert vagy második fogás egy tartalmas leves után. Ez a leves is azok közé tartozik amit mi magyarok gyakran készítünk - én biztos. Szoktam bele tenni kissé csípős debrecenit karikára vágva vagy virslit, de jöhet a kockára vágott sonka is. Ez attól függ, hogy mi a második féle.

Hozzávalók:

4 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, kisebb zellergumó, 2 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, őrölt pirospaprika, 2 dkg liszt (lehet tönköly), 4  ek. olaj, só, bors, 1 tk. tárkony, 2 pár debreceni
A gombóchoz: 25 dkg burgonya (héja nélküli súly), 2 kanál liszt, 1 kanál durum búzadara,
2 ek. olaj, 1 csomag zöldpetrezselyem, só, bors, 1/2 tojás

A zöldséget megpucolom, karikára vagy kockára vágom. A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágom. Az olajban megdinsztelem a hagymát, beleteszem a fokhagymát és egy pillanat után a zöldséget, sót, borsot, és együtt tovább párolom kb. 15 percig. Felengedem vízzel (3 dl/fő, amiből elpárolog, ezért pótolni kell) Ha a zöldség félpuha beleteszem a karikára vágott debrecenit.
A gombóchoz a burgonyát kockára vágom, sós vízben megfőzöm. Leszűröm, összetöröm, beleteszem a lisztet, sót, borsot, az apróra vágott petrezselyem felét, olajat, tojást és jól összegyúrom. Pici -fél diónyi - gombócokat formázok belőle.
A 2 dkg lisztet gyengén megpíritom, beleteszem a másik (kisebb) apróra vágott hagymát, pirospaprikát. A levesbe teszem, ha egyet forr, a gombocokat is, a petrezselyem maradékot és a tárkonyt. Ha feljön a gombóc a leves tetejére, már kész is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése