2011. március 24., csütörtök

Sült oldalas fűszeres szószban burgonyapürével


Az oldalast mindenki ismeri, süti, és ezzel talán ki is merült az elkészítése. De ha ebben az egyébként páclének használható összetételben sütjük akkor egy nagyon finom ízhatás kerekedik belőle. Ahogy már a vadas receptemnél is írtam, én kihagyom - ha csak lehet  - a több napos pácolást, mert az a tapasztalatom, hogy nem jobb tőle az étel.

Hozzávalók:

1 kg sovány húsos oldalas, 1/2 dl  natur narancslé, 1 1/2 dl vörösbor, 3 ek. olaj, 1 kis doboz paradicsompüré (de csináltam már ketchup-al is), 1 tk. méz, 1 tk. mustár, citromlé izlés szerint, 1 babérlevél, bors, 2 gerezd fokhagyma

A húst megmosom, leszárítom és feldarabolom úgy, hogy mindegyikben maradjon középen egy csont. Olajat forrósítok és belerakom a húst, mindegyik oldalán megkapatom. Beleteszem az apróra vágott fokhagymát, és ahogy megérzem az illatát már öntök hozzá 2 dl vizet és sózom, és beleteszem a babérlevelet is. Lassú tűzön lefedve párolom.
Összekeverem a fűszeres szószhoz a hozzávalókat a narancslét, bort, paradicsompürét, mézet, mustárt, citromlevet, őrölt borsot. Amikor a hús már puha, és zsirjára sült ráöntöm a fűszeres keveréket és jól összeforralom.
Burgonyapürét készítek mellé, és tálalom a hússal, szósszal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése