2011. július 10., vasárnap

Zöldséges padlizsánkrémes stangli pirított sonkával


Ez a szendvics hidegnek mondható, még akkor is, ha a stanglikat pirítosként készítjük hozzá és a sonkát is megpirítjuk, ugyanis a zöldséges, padlizsánkrémes rávalóban majonéz van, amit nem érhet meleg - sokáig kint csak bent a szánkban, az pedig már nem baj, igaz?
A padlizsán manapság már megszokott és jól ismert. Mondják törökparadicsomnak, tojásgyümölcsnek mindegyik elfogadott, de nálunk a padlizsán a gyakoribb. Kelet-Indiából származik, és vadon élő fajként hajtásain igen nagy tövisek voltak. Ebből nemesitették ki Dél-Kelet-Ázsiában a ma ismert tövistelen padlizsánt, melynek termesztését i.e. 1500 körül kezdték. Csak feltevések vannak arról, hogy Európába talán valamelyik keresztes hadjárat idején került, és hogy meghonosodott azt az olaszoknak köszönhetjük. Amerika is csak a XVIII. században ismerte meg. Élettani hatása gátolja a koleszterin lerakódását az érfalra, csökkenti bizonyos rákkeltő anyagok hatását. Kiemelkedő a C-vitamin tartalma.

Hozzávalók:

3 közepes padlizsán,  kevés olaj,  2-3 ek. sűrű majonéz, só, őrölt bors, 1 citrom kifacsart leve, 4 szál zöldhagyma, 2 szál új sárgarépa, 2 paradicsom, 1/2 csokor petrezselyem, 8-10 szelet gépsonka, 2 ek. olivaolaj, 4 sós vagy sajtos stangli

A padlizsánokat hosszában kettévágom, megkenem olajjal a sütőben 190 fokos melegben 30-35 perc alatt jól megsütöm. A húsát kikaparom a héjából, tálba teszem és villával összetöröm. Kihűtöm és közben a sárgarépát apró kockára vágom és a karikára vágott hagymával, a borssal. sóval puhára dinsztelem. Ezt is lehűtöm, majd hozzáadom a padlizsánt,  az apróra vágott petrezselymet, a héjától megszabadított apró kockákra vágott paradicsomot, a majonézt, ízlés szerint citromlét és összekeverem.
A stanglit félbevágom, megpirítom. A gépsonkákat  csíkokra vágom és az olívaolajban megpirítom. A zöldséges keveréket elosztom a stanglikon, ráfektetem a sonkaszeleteket és tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése