2012. február 4., szombat

Sült oldalas hagymás burgonyapürével

Nagyon szeretjük az oldalast, mert sütni is többféle formában lehet és köret is nagyon sokféle lehet mellette. Már azt hittem, hogy elmúlik a tél hó nélkül, erre ma egyfolytában esik. A férjem most lapátolja a havat. Akkor viszont itt az ideje még jó ideig a melegítő ételeknek, italoknak.

Hozzávalók: 4 adag

Sertésoldalas kb. 8 nagyobb darab, (kb. 1 kg), 4 db fokhagyma, 1 kisebb vöröshagyma, őrölt bors, só, őrölt kömény, 1 dl olaj, őrölt szerecsendió, kevés petrezselyem, 80 dkg burgonya

A húst megmosom, leszárítom és feldarabolom. Olajat hevítek és abban minden oldalát megsütöm fehéredésig, beleteszem az apróra vágott fokhagymát, borsot, köményt, sót és kevés víz hozzáadásával párolom. Lesütöm zsírjára. A burgonyát megpucolom, kockára vágom és sós vízben megfőzőm. A hagymát apróra vágom és kevés olajban - de lehet a hús zsírjából is kivenni - üvegesre dinsztelem, beleteszem a burgonyát, krumlitörővel összetöröm, hozáadom az őrölt szerecsendiót, és jól összekeverem.
Teszek mellé tálaláskor vagy uborkát vagy savagyúkáposztát, ami ilyenkor télvíz idején jó vitaminforrás.

6 megjegyzés:

  1. imádom az oldalast)))még sosem készítettem hagymás krumplipürét

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor itt az ideje, hogy kipróbáld, mert finom, bár az ízlések különböznek. Mi csak az ilyen és hasonló krumlipürét szeretjük, a folyós, tejjel készítettet nem.

      Törlés
  2. Guszta ez az étel. Ahogy mondtad, itt az ideje a forró ételeknek, s italoknak. Remélem szegény férjedet jófajta pálinkával, vagy forralt borral várod a hólapátolás befejeztével.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a hozzászólásod, igen beígértem neki a forralt bort és meg is kapta a hólapátolás után.

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Köszönöm Roza, de Te is sok finomságot készítesz, gyakran látogatom az oldalad, és ha nem is teszek mindig hozzászólást azért értékelem, mert hasonló az ízvilágunk.

      Törlés