2011. február 27., vasárnap

Csirkepörkölt galuskával


Bevallom, hogy a magyaros ételek közül ez a kedvencünk. Persze, ahogy én készítem, mert ettünk mi már étterembe - és nem is akármilyenben - nem jót. Azt mondtam, ha ezt ismeri meg a külföldi - és így voltunk egyszer a gulyáslevessel is - akkor elmegy a kedve a magyar hungarikumtól, és kérdezheti, hogy ez az a, híres "paprikas", meg "gulas"? Soha többet nem kéri.
Készíthetjük egész csirkéből aminek az aprólékát tehetjük levesbe, de készíthetjük a csirke feldaraboltan vett nagyobb darabjaiból.

Hozzávalók:

1 egész csirkének a nagyobb darabjai, /alsó comb felső comb, melle, szárnya/, 1 1/2 dl olaj, örölt pirospaprika, - nem erős, mert elveszi a csirke ízét -, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, vagy 1 dl paradicsomlé vagy 1 ek. sűritett paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, só

A csirkét megtisztítom, megmosom, és leszárítom, feldarabolom. A combokat ketté vágom a forgónál, a mellet felszeletelem vastagabb szeletekre, a szárnyáról a kis véget is levágom - jó a levesbe. A felforrósított olajban a csirkét megkapatom kifehéredésig. Kiszedem az olajból és az apróra vágott hagymát megdinsztelem benne a karikára vágott zöldpaprikával, majd beleteszem az apróra vágott fokhagymát is. Amikor megérzem az illatát beleteszem a pirospaprikát összekeverem és visszateszem a csirkét és megint összekeverem, borsozom, sózom, beleteszem a kockára vágott paradicsomot - vagy a többiből valamit, ha nincs paradicsomom - és dinsztelem. Levet enged a hús is és a paradicsom is, ami elég, de ha ezalatt nem puhul meg, akkor pici vizet öntök még alá. Zsírjára sütöm, pörkölöm, pici viz hozzáadásával még forralom.
Amig a csirke készül, elkészítem a galuskát:

30 dkg liszt, 2 tojás, 2 ek. langyos olaj, 1 dl tej, só, víz

Ezt mindig én tányérból teáskanállal szaggatom a forró vízbe - nem galuskaszaggatóval, pedig az is van - mert így pici, kis takaros galuskákat készítek, ami a férjem kedvence.
A tojásokat felverem beleteszem az olajat, tejet, sót és jól elkavarom, hozzáadom a lisztet és annyi vizet, hogy a tészta se túl lágy, se kemény ne legyen.
Ha jó, könnyű tésztát akarunk, akkor közvetlenül főzés előtt keverjük össze, mert állás közben keményedik. Nem szabad sokat keverni sem, csak annyira, hogy az anyagok összevegyüljenek. A szaggatásnál a kanalat gyakran mártogatjuk a vízbe, és kavarjuk. Akkor van készen, ha felön a víz tetejére. Leszűrjük, forró vízzel leöblitjük és forró olajba tesszük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése