2011. február 27., vasárnap

Rizses sertéshús vagy rizses zöldséges csirke


Nem sokat lehet róla írni, szerintem minden magyar ember ismeri, a sertéshúsból a gyakoribb, de készülhet csirkével, pulykával is. Finom és laktató egytálétel.
Nagyon egyszerű elkészíteni, ezt a változatot, ezért leírok még egyet, de az sem ördöngösség. Nem vagyok híve a túl bonyolult ételeknek.

Hozzávalók:

80 dkg sertéslapocka, 25-30 dkg rizs, 3 ek. olaj vagy 6 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 kisebb paradicsom, /vagy 1/2 dl sűrített paradicsom vagy 1 dl paradicsomlé/, őrölt bors, só

A rizs kivételével az alapanyagokból a szokásos módon pörköltet készítek.
A rizst megmosom kis ideig szikkadni hagyom. A zsiradékot megforrósítom és a rizst benne 3-4 percig kavargatom, megfuttatom. Ezután forró vizet öntök rá, kb. 2-3-szor annyit, mint a rizs térfogata - de ez a rizs fajtájától függ, nem egyforma a vízfelvevő képességük. A rizst megsózom befedem, felforralom és utána lefödve a tűzhely szélére húzom vagy takarékra veszem alatta a lángot. A rizsnek nem főni kell, hanem duzzadni. Párolás közben nem kevergetem, mert csirizes lesz. Ha megduzzadt a rizs, a pörköltet finoman elkeverjük vele.
De van egy másik készítési mód is:
Bő forrásban lévő sós vízbe tesszük, úgy mint amikor tésztát főzünk - azt mondtam, hogy a rizst nem főzzük, de ez hasonló ahhoz, amikor zacskós rizst készítünk. Jól leszűrjük és a pörkölttel könnyedén összekeverjük.

A zöldséges csirkés változat

1 kg csirkeaprólék, -  mindenből egyforma db szám - /alsósomb, szárny, nyak, máj, zúza, szív/ a két utóbbiból több is lehet, mert kicsik/, 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 szelet zellergumó, 1/2 kg mirelit zöldborsó vagy szezonban friss, 25 dkg rizs, 4 ek. olaj vagy 6 dkg zsír, só, bors, 1 csokor petretselyem

Az aprólékot megtisztítom, megmosom a zúzákat félbe vágom. A zöldséget megtisztítom és kockára vágom. Az aprólékot felteszem főni a zöldséggel együtt annyi vízzel, hogy jól ellepje és sózom. A rizst forró olajban megfuttatom és amikor már a rizs, zöldség félpuha hozzáadom. Meghintem vagdalt zöldpetrezselyemmel, hozzákeverem a zöldborsót, -  sót, ha még kell - borsot. Egy mély sütőtálba teszem, és középmeleg sütőben 20-25 percig fedő alatt puhára párolom. Óvatosan, pecsenyevillával kavargatom.
Tálaláskor meglocsolom egy kis olvasztott vajjal és vagdalt petrezselyemmel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése