2011. július 25., hétfő

Citromfüves vegyes gyümölcsleves


A citromfű leveleit konyhai célokra használjuk. Frissítő, erős, citromra  emlékeztető ízű és illatú növény. Sokféle ételhez jó, minden olyan alkalommal kipróbálhatjuk, amikor citromot vagy citromhéjat alkalmaznánk (kivéve tésztasütés). Ízesíthetünk vele salátát egyéb nyers ételeket, valamint fűszeres szószokat, vajat, gombaételeket, zöldségeket. Finomra vágva vagy turmixolva limonádéhoz, joghurthoz gyümölcssalátához keverhetjük.
Gyógyászati célokra is használják, mert erősítő, görcsoldó, nyugtató (a szívre). Van benne C-vitamin is.

Hozávalók: 4 személyre

4 db őszibarack, (keményebb) 4 db nagyobb körte, (keményebb),
30 dkg ananász, (konzerv is lehet), 4 dl tej, (forralt), 3 dl tejföl vagy joghurt, 4 dkg durumbúza simaliszt, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, 1 citrom, 4 db citromfűágacska (15 cm hosszúak), cukor vagy gyümölcscukor (fruktozum) ízlés szerinti mennyiség
A barackot körtét meghámozom és hasábokra vágom, az ananászt felszeletelem (ha konzerv, akkor leszűröm és csak később teszem a leveshez). A citromfű leveleit lecsipkedem, megmosom leszárítom és a tejjel összeturmixolom annyira, hogy ne legyen darabos, leveles. 1 1/2 liter vízet felforralok beleteszem a gyümölcsöket a fűszereket, cukrot csipet sót és forrástól számítva pár percig főzöm. A citromfüves tejbe teszem a tejfölt, a lisztet majd csomómentesre keverem és sűrű szítán át a levesbe szűröm, közben kevergetem és összeforralom. Előző nap szoktam elkészíteni, hogy másnapra jól lehűlve tálalhassam és akkor csavarok bele citromlevet.

6 megjegyzés:

  1. De jó ez a recept!! Épp a hét végén vettem két cserép citromfüvet, de csak azért mert olyan szép volt, meg imádom az illatát. Jó ötletet adtál, hogy mit lehet vele készíteni, Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Szívesen örülök, hogy elnyerte a tetszésedet.

    VálaszTörlés
  3. Ezt megcsinálom , citromfűvel ugyanis még nem készítettem gyümölcslevest .

    VálaszTörlés
  4. Örülök neki, biztos ízleni fog, mert finom.

    VálaszTörlés
  5. Mindig teaként ittam a citromfüvet, jó ötlet, a gyümölcsleveseket szeretjük!

    VálaszTörlés
  6. Akkor ideje, hogy kipróbáld a levesben is, nem fogsz csalódni benne.

    VálaszTörlés