2011. július 16., szombat

Vargabéles


Erdélyi sütemény és szerintem nagyon finom. Főleg Marosvásárhely vidékén készítik, és én is ettem már ott többször is amikor ott jártam. De ahogy én készítem - ahány ház annyi szokás, ahány kéz annyi íz  - is kedvelt a konyhámban. Készíthetjük réteslappal, de vajastészta is jó hozzá vékonyra nyújtva. Egy laktatóbb leves mellett lehet második fogás, de önmagában süteményként is finom.

Hozzávalók:

Ha valaki szeret és tud is gyúrt tésztát készíteni, akkor az az igazi, eredeti. Én tudok, de most mégis készen vett szélesmetéltből készítettem, mert ha jó minőségű a tészta, akkor az is finom.
30 dkg szélesmetélt, 1/2 kg túró (szitán áttört), 1 1/2 dl sűrű tejföl, 2 tojássárgája, 3 kanál cukor (gyümölcscukor),  kevés olvasztott vaj, 10 dkg mazsola, a tojások felvert habja, 4 réteslap, 30X20 cm nagyságú tepsi
Két réteslapból  egyet a tepsibe teszek, kibélelem vele és bekenem kevés vajjal majd ráteszem a második lapot is. A tésztát sós vízben kifőzöm, leszűröm és vajjal összekeverem.
A túrót, cukrot, tejfölt, tojások sárgáját, a megmosott, majd tiszta vízben kicsit áztatott, kigyomkodott mazsolát összekeverem  a tésztával és óvatosan beleforgatom az időközben habbá vert tojásfehérjét. Egyenletesen megtöltöm vele a réteslapot, a tetejére teszem a másik két lapot, tojással megkenem és közepes hőmérsékleten szép pirosra sütöm. Még melegen nagyobb kockákra vágom (ebből 6 nagy kocka lesz), és  vaniliás cukorral meghintve tálalom.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta a Vargabélesed, mi nagyon szeretjük.

    VálaszTörlés
  2. Nagy kedvencem, én kicsit másképpen készítem! Nagyon finom süteményfajta!!!

    VálaszTörlés
  3. Mi is nagyon szeretjük. A készítéséről annyit, hogy tudod ahány ház annyi szokás.

    VálaszTörlés
  4. Igen, mindenki másképp csinálja, LGT után szabadon :) Éppen ezért ki is fogom próbálni ezt a variációt!

    VálaszTörlés
  5. Örülök neki, és ha megtalálom az oldaladon a Te változatodat, akkor én is kipróbálom.

    VálaszTörlés